На відновлення ДніпроГЕС після ракетної атаки РФ потрібні роки – керівник «Укргідроенерго»

На відновлення ДніпроГЕС після обстрілу РФ потрібні будуть великі кошти і тривалий час, повідомив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота. За його словами, обсяги пошкоджень потребують ретельного обстеження.

Ключові факти

  • «Ми вже розуміємо, що ДніпроГЕС виведено з ладу на довгий час. Ми ще не можемо детально розповісти і зрозуміти, що і скільки, але вже розуміємо, щоб станцію відновити до стану, який був до ракетного удару, знадобляться роки», – сказав Сирота.
  • Наразі Дніпровська ГЕС не працює.
  • На сьогодні «Укргідроенерго» не може розібрати усі завали, оскільки і перекриття, і стіни з підкрановими балками похилилися на машинний зал. Необхідно спочатку демонтувати верхню частину машзалу, аби можна було дістатись до нижньої, повідомив він.
  • 23 березня відбулася нарада з головою Запорізької ОВА, аби до ліквідації наслідків долучились фахівці ДСНС з технікою для демонтажу перекриття. Разом з відповідними службами «Укргідроенерго» намагатиметься якнайшвидше відновити мостовий перехід.
  • Сирота додав, що ситуація на самій греблі ДніпроГЕС контрольована, загрози прориву немає.

Контекст

Росія в ніч на 22 березня здійснила наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти України. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, у низці областей є перебої зі світлом. Ворог випустив по Україні понад 60 «шахедів» і майже 90 ракет різних типів, заявив президент Володимир Зеленський.

Загалом ворог застосував 151 засіб повітряного нападу, повідомило Командування повітряних сил ЗСУ. В результаті протиповітряного бою знищено 92 повітряні цілі.

Сирота повідомляв про пошкодження обох станцій (ГЕС-1 та ГЕС-2) та греблі. Дніпровська ГЕС-2 – у критичному стані.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *