На кордоні зі Словаччиною стоїть близько 650 вантажівок, з Угорщиною – 750

На шляху до пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Німецьке», що на кордоні зі Словаччиною, на ранок 4 грудня в чергах стояли майже 650 вантажівок, у напрямку ПП «Тиса» на кордоні з Угорщиною – близько 750. Про це на брифінгу повідомив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Наприкінці минулого тижня Союз перевізників Словаччини розпочав акцію з блокування руху для вантажівок. За словами Демченка, учасники акції повідомляли про намір пропускати по чотири вантажівки на годину в напрямку України, а рух вантажівок з України не блокуватиметься, а також рух гуманітарних та інших важливих вантажів.
  • «Ми зараз фіксуємо зменшення, не критично, але зменшення вантажних транспортних засобів, які прибувають до ПП «Ужгород», прямуючи зі Словаччини», – повідомив речник ДПСУ.
  • Також, за його словами, фіксується збільшення кількості вантажівок, які намагаються перетнути кордон з Угорщини в Україну. Це повʼязано з тим, що інші напрямки зараз заблоковані або рух через них ускладнений, пояснив Демченко. На ранок 4 грудня навпроти ПП «Тиса» у бік України в чергах перебувало десь 750 вантажівок.
  • Водночас Демченко повідомив, що у чергах на вʼїзд в Україну на українсько-польському кордоні станом на 4 грудня перебувало приблизно 2500 вантажівок.

Контекст

21 листопада перевізники зі Словаччини заблокували рух вантажівок у напрямку одного з пунктів пропуску на кордоні з Україною. Проте вранці 22 листопада рух було відновлено. 1 грудня представники Спілки перевізників Словаччини розпочали блокування руху вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Німецьке», який суміжний з українським пунктом пропуску «Ужгород».

Перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною з 6 листопада, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

28 листопада уряд Польщі вперше відреагував на блокаду кордону, зокрема, міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єрові Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар Міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону, серед яких – відкриття ПП «Угринів – Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок. За даними ДПСУ, за годину через ПП проходить близько 50 вантажівок.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *