«На горизонті ще не зʼявилися». Кулеба назвав передумови для переговорів з РФ

Україна зрозуміє, що Росія реально зацікавлена у дипломатії лише після виведення російських військ, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes Ukraine. Водночас звільнення територій не означатиме автоматичної згоди України на переговори. 

Ключові факти

  • «Якщо я побачу принаймні початок цього виведення та переконаюся, що це реальне виведення, а не декорація, зрозумію – вони налаштовані на переговори», – сказав він.
  • За словами Кулеби, виведення військ не означатиме автоматичної згоди України на переговори. 
  • «Занадто часто Росія дурила нас, європейців, американців, щоб можна було їй повірити з першого слова чи кроку», – додав міністр.
  • Відповідаючи на запитання про можливі обставини або події, за яких українська і російська сторони будуть зацікавлені у перемовинах, Кулеба заявив: «Мій мозок наразі займається вирішенням більш нагальних проблем. На горизонті ще не зʼявилися подразники, щоб мій мозок перемкнувся на них». 
  • Також він наголосив, що якщо хтось наважиться заговорити з ним про територіальні поступки України, то «розмова буде неприємною». 
  • «Поки український прикордонник не повернеться на останній прикордонний пункт на сході України або на острові Тузла, мій меседж до тих, хто наважиться запропонувати якісь територіальні поступки – навіть не думайте про це», – сказав міністр.

Контекст

Торік президент України Володимир Зеленський заявив, що будь-які перемовини з Росією будуть можливими тільки після повного звільнення нею всіх окупованих територій, про це він сказав в інтерв’ю CNN. «Ми нічого не можемо обговорювати з Росією, поки вона не забереться звідси. Після війни – так, ми можемо говорити про скасування деяких санкцій, про репарації, платежі з їхньої сторони, про дипломатію. Ми можемо залучити до таких перемовин лідерів будь-яких країн, будь-які міжнародні інституції, але тільки після того, як Росія звільнить усі наші території», – сказав тоді він.

7 листопада 2022 року у своєму відеозверненні Зеленський назвав пʼять умов для переговорів: відновлення територіальної цілісності, повага до Статуту ООН, відшкодування всіх збитків, покарання кожного військового злочинця та гарантії, що це не повториться. 

Зеленський не назвав вимогу, яку він повторював минулі рази – що переговори неможливі, поки при владі в РФ буде диктатор Путін. 

24 лютого 2023 року Зеленський на пресконференції з нагоди роковин початку повномасштабної війни заявив, що наразі немає можливості переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним. «Зараз ми не можемо, там уже нема з ким говорити», – підсумував Зеленський.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *