МЗС відновлює надання консульських послуг чоловікам за кордоном. Деталі

МЗС України дало розпорядження закордонним дипломатичним установам із 18 травня відновити прийом заяв на вчинення консульських дій чоловікам призовного віку, йдеться у повідомленні пресслужби. Технічна пауза в прийомі нових заяв тривала з 23 квітня.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, за кілька тижнів технічної паузи МЗС актуалізувало нормативні документи та внесло зміни до алгоритмів інформаційно-комунікаційних систем, що привело консульську діяльність у відповідність до закону про мобілізацію.
  • Окрему роботу провело Міністерство оборони та інші органи влади для створення механізмів оновлення військово-облікових даних і їхньої синхронізації з консульськими послугами МЗС. 
  • З 18 травня чоловіки віком 18-60 років, які перебувають/проживають за кордоном, мають можливість подати заяви на отримання консульських послуг. Поряд із документами, які необхідні для отримання обраної консульської послуги, заявники мають також подати свій військово-обліковий документ у паперовому або електронному вигляді.
  • При цьому слід звернути увагу, що паперовий документ можна буде подавати лише до початку роботи електронного кабінету призовника, в якому кожен зможе самостійно сформувати електронний документ.
  • Згідно з інформацією Міністерства оборони, електронний кабінет буде реалізований у форматі мобільного застосунку «Резерв+», який можна буде завантажити лише з офіційних маркетів App Store та Google Play. Застосунок для військовозобовʼязаних зʼявиться 18 травня. 

Контекст

11 квітня парламент ухвалив закон про мобілізацію у другому читанні та у цілому. Документ передбачає нові обовʼязки військовозобовʼязаних і мотиваційні норми, зміни щодо процесів мобілізації, покарання для ухилянтів, базової військової служби, права на відстрочку тощо. 16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Документ набуде чинності 18 травня. 

23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про призупинення надання консульських послуг громадянам України призовного віку, які перебувають за кордоном. Того самого дня стало відомо, що у закордонних підрозділах ДП «Документ» зупинили видачу документів через «технічні причини».

23 квітня уряд своєю постановою №443 вніс зміни у порядок видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Це стосується документів, які оформлюються ДМС за заявами, отриманими ДП «Документ». Згідно із постановою, пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу ДМС або закордонної дипустанови України для видачі не буде здійснюватися. Громадяни не зможуть отримати такі паспорти в закордонних дипломатичних установах України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *