МВФ прогнозує зростання ВВП України на 2% у 2023 році

Міжнародний валютний фонд (МВФ) повернув довгостроковий прогноз щодо України до огляду світової економіки (World Economic Outlook), згідно з ним цьогорічні темпи економічного зростання України становитимуть 2%, йдеться у огляді.

Ключові факти

  • МВФ очікує зростання ВВП України на 3,2% у 2024-му. У 2028 році, за оцінками фонду, українська економіка зростатиме на 4% за рік.
  • Згідно з оглядом, фонд поліпшив прогноз зростання ВВП України з «мінус» 3% до «плюс» 2%.
  • Збільшення обумовлено сильнішим, ніж очікувалося, внутрішнім попитом, при цьому фірми та домогосподарства адаптуються до війни в Україні на тлі різкого зниження інфляції й стабільних валютних ринків.
  • Для світової економіки базовий прогноз передбачає уповільнення темпів зростання з 3,5% у 2022-му до 3% у 2023 році та 2,9% у 2024-му.
  • Прогнозується, що глобальна інфляція стійко знижуватиметься: з 8,7% у 2022 році до 6,9% у 2023-му та 5,8% у 2023 році. Загалом очікується, що базова інфляція знижуватиметься поступово, і в більшості випадків повернеться до цільового показника до 2025-го.

Контекст

У травні МВФ прогнозував більш потужне економічне відновлення в Україні й покращив прогноз зростання ВВП до «плюс» 1-3%. Попередній діапазон коливався на рівні від «мінус» 3% до 1%.

Днями Світовий банк спрогнозував зростання ВВП в Україні цьогоріч на 3,5%, а не 2%, як прогнозувалось у червні, йдеться в економічному огляді регіону. 

НБУ також переглядатиме прогноз з інфляції на цей рік у бік зниження, а прогноз щодо ВВП – у бік підвищення, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. Він зазначив, що економіка продовжує демонструвати високу стійкість до воєнного часу.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *