Monobank, Ajax Gebesis та ще три технологічні компанії об’єдналися для захисту «Дія.City». Навіщо це їм

Шість українських технологічних компаній об’єдналися в спілку Diia.City United для захисту існування спеціального податкового режиму «Дія.City». Об’єднання очолила ексзаступниця міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська. Про це Forbes повідомила пресслужба спілки.

Ключові факти 

  • 6 лютого 2024-го відбулася презентація Diia.City United – спілки, що об’єднала українські технологічні компанії задля збереження функціонування та доопрацювання спеціального податкового режиму «Дія.City». 
  • Серед засновників об’єднання – представники Ajax Systems, Genesis, MacPaw, monobank, Netpeak Group та Roosh. На чолі спілки – колишня заступниця міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська.
  • Стратегічними пріоритетами Diia.City United учасники називають формування чесних правил взаємодії між владою та техносектором, прискорення інтеграції української техногалузі на європейський та глобальний ринок тощо.
  • «Ми підтримали режим «Дія.City» на самому початку його заснування, бо прагнемо жити в країні, де ІТ-кластер функціонує за прикладом Абу-Дабі, а не Афганістану», – сказав співзасновник та CEO стартап-фабрики Genesis Володимир Многолєтній під час панельної дискусії на презентації Diia.City United. 

Контекст 

27 грудня 2023-го Кабінет Міністрів ухвалив Національну стратегію доходів до 2030-го. Документ – великий план збільшення власних доходів України на середньострокову перспективу. Одна з позицій – переглянути доцільність існування проєктів зі створення бізнес-стимулів шляхом пільг для податку на прибуток підприємств. Зараз в Україні діє два таких режими: індустріальні парки та «Дія.City».

У планах урядовців – спостерігати за динамікою спеціального податкового режиму. «Ми маємо бути послідовними: якщо вже ввели певні податкові режими, треба дати їм час реалізуватися, – сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Forbes у грудні. – Але це не значить, що ми не будемо впроваджувати заходи, прописані в стратегії».

У середньостроковій перспективі «Дія.City» не скасовуватимуть, сказав голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. «Значних змін також не плануємо», – каже він. Позитив від існування режиму є, хоча й не такий, як хотілось би, зазначає Гетманцев. 

«Якщо говорити про 5000 суб’єктів, що працюють на цьому ринку, 700 резидентів «Дія.City» – це не так багато», – пояснює парламентар. Дашборд Tech Ecosystem від спілки Techosystem наводить іншу оцінку кількості ІТ-компаній в Україні – 2212 станом на кінець грудня.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *