Мобілізація в Україні. Федоров розповів про розробку проєкта «смарт-мобілізація»

Мінцифри планує запустити проєкт «смарт-мобілізація», який дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись. Про це в інтервʼю РБК-Україна сказав віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ключові факти

  • Пілотний проєкт планується до запуску «через місяць–два», – повідомив Федоров.
  • «Ми будемо запускати «пілот» на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче: стати оператором дронів або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобовʼязання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися», – пояснив міністр.
  • За словами, віцепремʼєра, якщо громадянин залишить заявку і пройде рекрутерів, тести і навчання, то точно потрапить у роту ударних дронів і на ту посаду, на яку сам себе мобілізував.
  • Після запуску проєкта можна буде побачити, скільки українців мобілізуватимуться самостійно, як вони проходитимуть відбір та як після цього будуть служити, наскільки будуть мотивовані, додав Федоров.
  • Міністр вважає, що це може бути першим «пілотом», першим кроком для того, щоб запустити подібну умовну «смарт-мобілізацію».
  • Федоров звернув увагу на важливі зміни, які пропонуватимуться в «пілоті»: не потрібно йти до військомату; онлайн-тестування, співбесіда з рекрутером, який пояснює, де можна служити; після схвалення потрібно буде пройти навчання.
  • Голова Мінцифри вважає, що тоді може бути «інша якість мотивації».

Контекст

Наприкінці липня 2023-го Мінекономіки та Мінцифри анонсували механізм електронного бронювання. Тоді в Україні налічувалося 4000 критично важливих підприємств та було заброньовано понад 500 000 військовозобовʼязаних, повідомляв заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

Через «єБронювання» керівники підприємства зможуть дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ.

Мінекономіки вже розробило попередній проєкт постанови Кабміну, що регулюватиме сервіс «єБронювання». Наразі її погоджують з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, бізнесом та іншими стейкхолдерами, повідомили Forbes у пресслужбі міністерства.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *