МКС видав ордери на арешт російських військових за обстріли української енергетики

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт командувача дальньої авіації Росії Сергія Кобилаша й колишнього командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова за злочини проти людяності через обстріли енергетичної інфраструктури України. Про це йдеться у повідомленні на сайті МКС.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Ордер видано «за ймовірно вчинені злочини в період із 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року», зазначається у заяві. 
  • Обидва ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих стороною обвинувачення.
  • Є достатньо підстав вважати, що двоє підозрюваних відповідальні за ракетні удари, здійснені під їхнім командуванням по українській енергетичній інфраструктурі, зазначив МКС.
  • Суд вказує, що згідно зі ст. 7 Римського статуту, ракетні атаки кваліфікуються як «неодноразове вчинення дій проти цивільного населення. Отже, є обґрунтовані підстави вважати, що підозрювані також несуть відповідальність за злочини проти людства».
  • Зазвичай зміст ордерів видається під грифом «таємно» для захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування. Однак, беручи до уваги, що Росія продовжує завдавати ударів по цивільних обʼєктах в Україні, Палата вважає, що поінформованість громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню таких злочинів.
  • Ордер на арешт передбачає, що тепер цих осіб зобовʼязані затримати та передати до суду, якщо вони опиняться на території тих 124 країн, які ратифікували Римський статут.

Контекст

У травні 2023 року СБУ повідомила про підозру російському віцеадміралу Віктору Соколову. Правоохоронці встановили, що від 10 серпня 2022 року він віддавав накази випускати ракети «Калібр» по енергетичній інфраструктурі України.

У листопаді минулого року СБУ повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу. Слідство встановило, що російський генерал наказав про проведення ракетних ударів по житловій багатоповерховій будівлі та автостоянці в Умані Черкаської області 28 квітня 2023 року. Тоді внаслідок ворожого обстрілу загинули 23 місцеві жителі, серед них шестеро дітей. Також було травмовано девʼятеро осіб, а одна людина досі вважається зниклою безвісти.

У березні МКС видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *