Митний пост «Ягодин» – заблокований. Польські перевізники розпочали протест

Польські перевізники розпочали страйк на кордоні з Україною, повідомила пресслужба Державної митної служби. Заблоковано роботу трьох найбільших пунктів пропуску. Посол України в Польщі Василь Зварич назвав такі дії «болючим ударом у спину України».

Ключові факти

  • 6 листопада о 13:20 за київським часом розпочалася анонсована акція протесту польських перевізників. Роботу митного поста «Ягодин» Волинської митниці паралізовано, повідомила пресслужба Волинської митниці.
  • Також відбулося поступове блокування руху вантажного транспорту в напрямку пунктів пропуску «Краківець – Корчова» та «Рава-Руська – Хребене», повідомила пресслужба ДПС.
  • За інформацією, яку українські митники отримали від протестувальників, від сьогодні ті пропускатимуть лише по одній вантажівці на годину в обох напрямках. 
  • Товари 1–24 групи, які проходять фітосанітарний та/або ветеринарний контроль та слідують через Польщу транзитом, не впускатимуть зовсім. 
  • «Це зменшить товаропотік через Ягодин у середньому в 25 разів, порівняно з оптимальною кількістю транспортних засобів, затвердженою міжнародними Меморандумами між Україною та Польщею», – зазначили у пресслужбі митниці. 
  • Протестувальники пообіцяли пропускати через кордон без обмежень рейсові автобуси, вантажі гуманітарної допомоги, цистерни з пальним на вʼїзд в Україну та інші небезпечні вантажі, а також швидкопсувні товари та живих тварин.
  • Основні вимоги її організаторів – у приверненні уваги до ситуації на ринку транспортних перевезень у Польщі, скасування так званого «транспортного безвізу» для українських міжнародних перевізників, заборона на реєстрацію у Польщі транспортних компаній з капіталом, що походить із України, йдеться в повідомленні. 
  • За попередньою інформацією, акція протесту триватиме до 3 грудня. 
  • Доповнено. Посол України в Польщі Василь Зварич закликав перевізників припинити блокування руху вантажного транспорту, назвавши такі дії «болючим ударом у спину України», яка страждає від російської агресії. 
  • «Коридори солідарності» між Україною та ЄС перебувають під загрозою. Ми закликаємо покласти край блокаді кордону!» – написав посол у соцмережі Х.

Контекст

30 жовтня польські перевізники анонсували акцію протесту, що заблокує усі пунти пропуску між Польщею та Україною до кінця року. 

3 листопада вони перенесли початок блокади вантажного транспорту з 3 на 6 листопада. Також змінились плани щодо об’єктів блокади: замість усього кордону перевізники збирались блокувати три найбільші пункти пропуску: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава Руська», «Дорогуськ – Ягодин». 

Польські перевізники, які мають найбільший автопарк у ЄС, остерігаються конкуренції з українськими перевізниками. Тому намагаються вибити для себе преференції, розповів в інтерв’ю Forbes заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

«Вимоги польських перевізників – нереалістичні, із них складається враження про відсутність бажання розвʼязати проблему», – зазначив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *