Міжнародні резерви України у січні знизились на 4,9% і становлять $38,5 млрд – НБУ

Міжнародні резерви України станом на 1 лютого становили $38,5 млрд, у січні вони знизилися на 4,9%, повідомляє пресслужба Нацбанку. Це повʼязано з валютними інтервенціями НБУ, борговими виплатами країни в іноземній валюті та меншими обсягами міжнародної допомоги порівняно з попередніми місяцями.

Ключові факти

  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,1 місяця майбутнього імпорту.

Упродовж січня на динаміку міжнародних резервів вплинула низка чинників:

  • операції Національного банку на валютному ринку. НБУ продав на валютному ринку $2,5 млрд та викупив до резервів $16 млн; 
  • надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. Зокрема, на валютні рахунки уряду в НБУ надійшло $898,9 млн. За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено $441,6 млн; 
  • переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У січні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на $86,3 млн. 

Контекст

Упродовж 2023 року міжнародні резерви України збільшилися на 42%. Минулого року на рахунки уряду України в НБУ надійшло близько $42,7 млрд. Найбільша фінансова допомога надійшла від Європейського Союзу – $19,7 млрд.

Міжнародні резерви України на 1 грудня становили $38,79 млрд, у листопаді міжнародні резерви України знизилися на 0,5%. Падіння, яке відбувається четвертий місяць поспіль, зумовлене інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни.

За підсумками 2023 року Нацбанк очікував близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього та вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *