Соцмережа Bluesky стала відкритою для всіх. Раніше для реєстрації потрібен був код-запрошення

Соціальна мережа Bluesky, співзасновником якої є колишній генеральний директор Twitter Джек Дорсі, відкриває доступ для всіх користувачів, відмовляючись від системи «тільки за запрошенням», яку сервіс використав минулого року, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Раніше Bluesky допускала нових користувачів лише за допомогою коду-запрошення, щоб гарантувати, що технологія, яка підтримує мережу, зможе впоратися з трафіком. Соціальна мережа зараз налічує 3 млн користувачів. 
  • Ідея створення Bluesky виникла, коли Дорсі ще працював у Twitter, який тепер називається X, і була представлена як спосіб надати користувачам новий тип соціальної мережі, який не контролюється якоюсь окремою корпорацією чи організацією. 
  • Початкова ідея Bluesky полягала в тому, щоб створити протокол соціальної мережі, до якого потім приєднався Twitter, що дозволило б людям використовувати свій профіль Twitter і публікувати повідомлення в інших мережах, які також прийняли цей протокол.

Контекст

Проєкт Bluesky започатковано у 2019 році за підтримки Twitter, яку очолював Джек Дорсі. Початковою метою проєкту була розробка нового стандарту децентралізованих соцмереж.

Bluesky стала однією з основних альтернатив X, особливо для тих, хто розчарований її новим власником Ілоном Маском. Дорсі залишив Twitter наприкінці 2021 року, він є членом ради директорів Bluesky.

Ідея децентралізації соціальних мереж набирає певної популярності і дійшла до Meta Platforms Inc., материнської компанії Facebook та Instagram. Новий конкурент X від Meta під назвою Threads протестував інтеграцію з окремим відкритим протоколом, відомим як ActivityPub. Це зробить публікації Threads доступними в інших мережах, які використовують той самий протокол, включаючи Mastodon.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *