Міжнародні резерви скорочуються четвертий місяць поспіль через інтервенції НБУ

У листопаді міжнародні резерви України знизилися на 0,5% і становили на 1 грудня $38,79 млрд, йдеться в повідомленні пресслужби Національного банку. Падіння, яке відбувається четвертий місяць поспіль, зумовлене інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни.

Отримуйте щоденний лист з останніми матеріалами та новинами від Forbes

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Зазначається, що ці чинники значною мірою були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.
  • Загалом упродовж листопада динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників, серед яких – операції НБУ на валютному ринку України. Нацбанк продав на валютному ринку $2,45 млрд та викупив до резервів $3,7 млн.
  • Також впливали надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло $2,33 млрд. Уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $109,2 млн. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $250,3 млн.
  • Третім чинником який вплинув на міжнародні резерви стала переоцінка фінансових інструментів. У листопаді внаслідок їх переоцінки вартість збільшилася на $283,8 млн. 

Контекст

У жовтні міжнародні резерви України знизилися на 1,9% і становили на 1 листопада 2023 року $38,97 млрд. 

За підсумками 2023 року Нацбанк очікує близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього і вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *