МАГАТЕ розширить присутність моніторингових місій в Україні на підстанції, які повʼязані з АЕС

Група експертів Міжнародного агентства з атомної енергії відвідала одну з електричних підстанцій, яка має безпосередній вплив на безпеку і стабільність роботи АЕС, повідомляє «Енергоатом». Надалі моніторингові місії будуть присутніми на критично важливих для безпеки ядерних установок електричних підстанціях.

Атомні електростанції забезпечують понад 50% виробництва електроенергії в Україні.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Надійне зовнішнє електропостачання має велике значення для забезпечення безпеки АЕС, а напади на електричну мережу створюють значні проблеми і ризики для безпеки атомних електростанцій, наголошує «Енергоатом».
  • Наприклад, тимчасово окупована Запорізька АЕС регулярно перебуває на межі блекауту: російські обстріли призводять до пошкоджень високовольтних електричних ліній, що тягне за собою часткову або повну втрату зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України. 
  • Протоколами до Женевських конвенцій передбачено, що військові атаки на АЕС та греблі є недопустимими і порушують норми гуманітарного права, створюючи додаткові страждання для цивільного населення. 
  • Наразі РФ ігнорує міжнародне право і резолюції Генеральної Асамблеї ООН, Ради керуючих та Генеральної конференції МАГАТЕ.

Контекст

У липні Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про захист ядерних обʼєктів України і деокупацію ЗАЕС. Документ підтримали 99 країн, проти проголосували лише вісім: Білорусь, Бурунді, Куба, Еритрея, КНДР, Малі, Нікарагуа, Сирія.

Запорізька АЕС пережила вже вісім повних і один частковий блекаут – аварії вдалося уникнути лише через справність і включення в роботу дизельгенераторів.

26 серпня Росія намагалась порушити роботу АЕС, йдеться в офіційній ноті України до МАГАТЕ. Через це від мережі в день обстрілу відключили чотири атомні блоки. 

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявля, що тотальний блекаут можливий, якщо росіяни влучать у підстанції, які видають електроенергію з АЕС у мережу. За його словами, «Енергоатом» досі не захистив свої підстанції від можливих обстрілів. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *