Колишній нардеп Микитась вийшов з-під домашнього арешту

Колишній народний депутат Максим Микитась, якого підозрюють в розкраданні майна Нацгвардії, вийшов під заставу 900 400 грн з обовʼязками. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Ексочільник «Укрбуд» пів року перебував під домашнім арештом.

Ключові факти

  • Слідчий суддя ВАКС частково задовольнив клопотання прокурора САП та змінив запобіжний захід ексочільникові однієї зі столичних будівельних компаній, повідомив ВАКС. Про те, що йдеться про Микитася повідомив журналіст Олег Новіков.
  • За його словами, прокурор просив змінити запобіжний захід, оскільки сплив максимальний строк домашнього арешту – шість місяців.
  • Водночас прокурор САП просив більшу заставу, ніж призначив слідчий суддя ВАКС Олег Ткаченко, тому прокурор подав апеляцію на це рішення.
  • Також на підозрюваного покладаються обов’язки, зокрема: прибувати за вимогою до слідчого та суду; повідомляти про зміну місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з особами, вказаними в ухвалі суду; здати закордонний паспорт; носити електронний браслет. Строк дії ухвали щодо обов’язків – два місяці.

Контекст

У 2019 році НАБУ повідомило ексочільнику компанії «Укрбуд» Максиму Микитасю про підозру у справі про махінації з житлом, унаслідок яких Нацгвардія втратила 81 млн грн. Тоді Микитась пішов на угоду зі слідством, нібито давши свідчення проти заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Микитась добровільно повернув державі 50 млн, а ще 30 млн грн застави з нього стягнули в судовому порядку.

У грудні 2020 року суд відправив Микитася під варту до 27 лютого 2021 року без права на внесення застави. Йдеться про справу викрадення юриста Олега Мірошниченка, який колись працював на Микитася. За версією слідства, Микитась міг бути замовником злочину. У березні 2021 року Микитася відпустили із СІЗО.

У жовтні 2022 року стало відомо, що Микитась хотів підкупити мера Дніпра Філатова.

За інформацією слідства, ці гроші пропонувалися за можливість отримати підряд з будівництва метро у місті. Тоді ВАКС обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту до 16 грудня 2022 року з можливістю внесення 260 млн грн застави. 

1 листопада 2022 року Апеляційна палата ВАКС залишила Микитася під вартою, але зменшила розмір застави до 100 млн грн. Пізніше ВАКС продовжив до 12 лютого термін тримання під вартою ексдепутата.

У листопаді 2023 року ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту у справі щодо недобудованих військових складів Міноборони.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *