Коли запрацює спільний з Британією фонд страхування суден

Створений 14 листопада спільно з британським урядом та пулом страхових компаній фонд на $50 млн може запрацювати вже наступного тижня, повідомила віцепрем’єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко, йдеться у матеріалі Forbes. Механізм страхування ще визначається

Ключові факти

  •  «Механізм запрацює після підписання усіх необхідних договорів зі сторонами», – розповіла Свириденко. До нього залучені «Експортно-кредитне агентство», державні Укргазбанк, Укрексімбанк та пул із 14 страхувальників. «Очікуємо, що це може статися у найближчий тиждень», – зазначила віцепрем’єрка.
  • У межах програми страхуватимуть судна з усіма комерційними вантажами, які прямують до та з українських портів, повідомила Свириденко.
  • Україна вже забезпечила майже половину фонду. На рахунок «Експортно- кредитного агентства» надійшло 800 млн грн (близько $22 млн) з резервного фонду державного бюджету, повідомила Forbes пресслужба ЕКА. З них українські держбанки матимуть змогу надавати акредитиви судновласникам, які будуть гарантією покриття можливої шкоди.
  • Згідно з домовленостями, британські страхувальники готові забезпечити решту $30 млн у разі виникнення надзвичайної ситуації, пояснив Forbes співрозмовник, знайомий із процесом домовленостей.
  • Також Україна планує додатково розширити фонд та веде перемовини з міжнародними фінансовими організаціями, повідомила Свириденко. «Йдеться не лише про страхування суден, а загалом – усіх товарів, які зберігаються в Україні, перевозяться морським та наземним шляхом», – сказала вона. 

Контекст

14 листопада Україна разом із британським урядом та пулом страхових компаній, серед яких провідні Marsh McLennan та Lloyd’s of London, створила спеціальний фонд страхування суден на $50 млн. 

«Він дасть можливість зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України. Та зробить чорноморський морський коридор доступнішим для ширшого кола експортерів», – наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

8 листопада Росія влучила ракетою в цивільне судно, що мало везти українську залізну руду з порту Південний до Китаю, загинув лоцман. 

Після цього ставки фрахту зросли із $20 до $60–65 за тонну, писав Forbes. Але роботу морського коридору це не зупинило. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *