Коли Україна вступить до ЄС? Посол України Всеволод Ченцов прокоментував прогноз Шарля Мішеля про 2030 рік

Україна швидко біжить до вступу в ЄС і має мотивацію стати повноцінним членом Євросоюзу до 2030 року. Про це розповів в інтерв’ю Forbes посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Ключові факти

  • Президент Євроради Шарль Мішель назвав 2030 рік як орієнтир для розширення ЄС та можливого членства України відповідно. Ченцов не хоче спекулювати на цій даті.
  • Але Україна розуміє, яку дистанцію їй треба пробігти до членства в ЄС, каже посол. «Що більша швидкість, то менший час», – додав він.
  • «На сьогодні ми дуже швидко бігаємо. Мотивація у нас є, тому все має скластися», – відповів посол на прохання Forbes уточнити, чи дозволяє нинішня швидкість євроінтеграції України досягти нашого членства в ЄС у 2030-му.

Контекст

На саміті у грудні Єврорада вирішила відкрити переговори про членство з Україною. Єврокомісія підготує новий звіт про прогрес України у виконанні критеріїв ЄС, і у березні Єврорада збереться на саміт знов. Очікування України – отримати на саміті переговорну рамку та почати переговори по суті.

Самі переговори — процес адаптації українського законодавства до європейського за 35 главами (галузями). Україні доведеться імплементувати близько 2700 європейських актів, пояснював прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Після того, як 22 червня 2022 року Європейська комісія надала Україні статус кандидата в ЄС, розпочався довгий та складний процес, який складається з багатьох маленьких кроків. Під них Єврокомісія дає певні рекомендації для виконання, розповідала в інтервʼю Forbes Вероніка Мовчан з Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

У рамках європейського законодавства 35 розділів, які розділені на шість кластерів. Щодо виконання та закриття кожного розділу має пройти консенсусне голосування для відкриття наступного. 34 розділи в нас наразі – переговорні, відмічала вона. Як країна-кандидат Україна має перейняти все законодавство ЄС. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *