Як Україна може подолати вето Угорщини і стати членом ЄС? Відповідь у реформах, каже посол Всеволод Ченцов

Боротися з вето Угорщини та потенційно інших країн на шляху до ЄС Україні треба превентивно – робити якнайякісніше реформи. Про це розповів в інтерв’ю Forbes посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Ключові факти

  • Ключ до розв’язання проблеми з вето – превентивна робота, переконаний посол. Тобто, інтенсивні реформи, які будуть обговорюватися в ході переговорів з ЄС про членство.
  • «Маємо стати святішими за Папу Римського у досягненні критеріїв членства в ЄС, еталонних показників відповідності українського законодавства європейському та його впровадженні. А не чекати та схрещувати пальці, щоб пощастило», – каже Ченцов.
  • Україна не застрахована від випадків, коли питання її євроінтеграції можуть використовувати для внутрішньої політичної боротьби в країнах-членах ЄС та поза блоком, попереджає посол. У таких випадках потрібна консолідація з інституціями ЄС та державами, які підтримують Україну. «Ми єдиним фронтом це з’ясовуємо та спільно шукаємо рішення. В цьому полягає стратегія роботи в кризах», – пояснює Ченцов.
  • Головування Угорщини в Раді ЄС у другому півріччі 2024-го не слід переоцінювати, додає він. «Ця роль не у нав’язуванні власної волі, а у пошуку балансу і консенсусу», – каже посол.

Контекст

Угорщина погрожувала заблокувати відкриття переговорів про членство ЄС на саміті Євроради у грудні 2023-го. Це було стратегією Орбана із тиску на ЄС, щоб Єврокомісія розблокувала доступ до фондів ЄС, які Будапешту заморозили за недемократичні прояви в Угорщині, казали джерела Politico.

Цього вето удалось уникнути: напередодні саміту Єврокомісія розблокувала Угорщині до заморожених €10 млрд, а Орбана вмовляли лідери ЄС, Франції та Німеччини. Але в Угорщини ще буде близько 70 нагод накладати вето у процесі переговорів України про вступ до ЄС. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *