Коли ЄС почне передавати Україні доходи від російських активів. Рішення може бути оперативним, каже посол Всеволод Ченцов

Єврорада може швидко схвалити пропозицію Єврокомісії використовувати доходи від заморожених в ЄС російських активів для надання допомоги Україні. Наразі таких активів близько €200 млрд з €300 млрд. Про це розповів в інтерв’ю Forbes посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Ключові факти

  • В ЄС знаходяться близько €200 з €300 млрд заморожених російських активів. Передати Україні самі активи складно через норми міжнародного права та юрисдикційні імунітети РФ, розповів Ченцов.
  • Поки держави ЄС та G7 консультуються, як легально зняти цю перешкоду, Єврокомісія на грудневому саміті ЄС внесла пропозицію використовувати доходи від заморожених активів.
  • Якщо брати 3-4% річних від активів у €200 млрд, може йтися про €6-8 млрд на рік, називає можливий порядок сум Ченцов.
  • «Гадаю, Єврорада оперативно схвалить пропозицію про використання цих коштів», – каже посол.
  • У разі схвалення далі відбуватиметься дискусія, через який інструмент і на що саме спрямовувати ці кошти.

Контекст

Обговорення можливості використання заморожених російських активів – у центрі уваги через проблеми з виділенням Україні фінансування у Конгресі США ($61,7 млрд) та ЄС (€50 млрд). Білий дім наразі підтримує закон, який дозволить йому конфіскувати деякі російські активи. Та хоче скоординувати цей крок із союзниками G7, особливо в Європі.

Рішення про конфіскацію буде складним, має бути скоординованим та потребуватиме роботи багатьох юристів, зазначила на Всесвітньому економічному форумі в Давосі спецпредставниця США з відбудови України Пенні Пріцкер.

Значна частина заморожених в ЄС активів Центробанку РФ — на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла майже €750 млн прибутку в першому кварталі 2023 року.

Єврокомісія заявила, що «вивчає способи використання російських заморожених та знерухомлених активів», щоб «гарантувати, що Росія відшкодує збитки, завдані Україні». Зазначається, що переговори з міжнародними партнерами продовжуються, але вони «складні як з юридичного, так і з технічного погляду». Чиновники ЄС мають намір подати більш конкретні пропозиції щодо російських активів на зустрічі лідерів ЄС наприкінці червня.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *