Бізнесмена Ігоря Мазепу затримали, в офісі Concorde Capital почалися обшуки

Власника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час проходження українсько-польського кордону, а у компанії відбуваються обшуки, написав NV Бізнес з посиланням на джерела. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес.

Ключові факти

  • Мазепа не зміг виїхати за кордон і був затриманий на КПП «Медика – Шегині».
  • Державне бюро розслідувань проводить обшуки в офісі. Справа нібито пов’язана із отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка преміум-класу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області.
  • Concorde Capital повідомила Forbes, що обшуки в компанії проводяться без ухвали суду, а силовики забирають всі документи, які не стосуються справи, а пов’язані з усіма напрямками бізнес-активності Мазепи.
  • Також стверджується, що Мазепу затримали на переході Шегині, «попри те, що останній часто виїжджав за кордон у робочих відрядженнях». «Силовики без ухвали суду провели обшук автомобіля. Так само й інші слідчі дії було проведено без допуску до них адвоката, хоча останній прибув на місце подій», – сказано у заяві.
  • Також проводяться обшуки в помешканнях співробітників компанії, під час них вилучаються особисті речі, гроші, йдеться у повідомленні.
  • «Ми повʼязуємо такі дії ДБР з позицією Ігоря Мазепи стосовно тиску силовиків на бізнес, зокрема у корпоративному спорі щодо Майницького родовища за участю інвест-банкіра», – повідомили у компанії.
  • У ДБР не підтвердили та не спростували факт затримання Мазепи.
  • Станом на 21:00 Мазепа у машині зі слідчими ДБР їде у напрямку Києва, у бізнесмена вилучили телефон. Про це повідомив Forbes голова Ради Федерації роботодавців України та учасник «Маніфест 42» Дмитро Олійник, який знаходиться на постійному звʼязку з адвокатами бізнесмена.

Контекст

Наприкінці травня 2023 року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес. 

19 грудня на підсумковій пресконференції Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Forbes, пообіцяв розібратися, чому в парламенті не проголосований законопроєкт про єдиний орган для перевірок бізнесу, який він ініціював на зустрічі з підприємцями у червні цього року.  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *