Китай постачає Росії дрони, спорядження та стрілецьку зброю – Пентагон

Китай публічно заперечує надання будь-якої військової допомоги Росії, але тамтешні компанії, зокрема держпідприємства, продавали російським військовим продукцію подвійного призначення, стрілецьку зброю, дрони, навігаційне обладнання та захисне спорядження, йдеться у звіті Міноборони США.

Ключові факти

  • Відповідно до звіту, великий та нерегульований ринок комерційних дронів Китаю дав змогу Росії регулярно отримувати невеликі дрони та безпілотні літальні апарати (БпЛА) для підтримки вторгнення в Україну. 
  • У період із березня 2022-го до 2023 року китайські фірми експортували в Росію дронів та їх компонентів на суму понад $12 млн.
  • Дрони китайського походження використовувалися російськими збройними силами для виконання завдань з націлювання, спостереження та завдання ударів в Україні.
  • Влітку Пекін оголосив, що запровадить контроль над ринком дронів у відповідь на звинувачення щодо використання китайських дронів в агресивній війні Росії в Україні.

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. У 2022 році, оскільки деякі російські традиційні постачальники скоротили свої поставки, імпорт із Китаю рекордно виріс. 

Наприкінці лютого Der Spiegel писав, що Пекін і Москва ведуть переговори про закупівлю 100 ударних безпілотників, які можуть бути доставлені вже у квітні. За інформацією джерел, згодом китайська компанія планує поставляти компоненти в Росію, щоб країна-агресор могла самостійно виробляти дрони. 

У березні видання The New York Times писало, що Китай продав Росії безпілотників на понад $12 млн із моменту вторгнення в Україну, що свідчить про тиху співпрацю між двома країнами. Отже, Китай допомагає поповнити запаси російських дронів. Загалом майже 70 китайських експортерів продали Росії 26 різних брендів китайських безпілотників після вторгнення.

У липні Politico писало, що Китай постачає до Росії нелетальне, але корисне у військовому застосуванні обладнання та спорядження. Крім того, відправляють дрони, які можна використовувати для скидання гранат, і тепловізійні оптичні приціли для наведення на супротивника вночі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *