Кількість нових боргів українців за рік зросла на 1,2 млн. У топі – стягнення на користь держави та штрафи за порушення ПДР

За останній рік кількість боргів українців продовжує зростати, із жовтня минулого року до жовтня 2023-го їх додалося майже 1,2 млн, тож їхня кількість перевищила 8,7 млн, йдеться у повідомленні Опендатабот. Найбільший приріст заборгованостей зафіксовано в категорії «Стягнення судового збору».

Ключові факти

  • Половина нових боргів (49%) з’явилися у реєстрі з травня до серпня поточного року, ще 67 000 боргів додалися протягом серпня-вересня. Водночас за серпень-вересень минулого року кількість боргів у Єдиному реєстрі боржників навпаки зменшилася – на 354 000.
  • Найбільший приріст протягом року спостерігався в категорії «Стягнення судового збору» (68%). При цьому за серпень-вересень кількість таких боргів збільшилася на 5,5%. 

Кількість нових боргів українців за рік зросла на 1,2 млн. У топі – стягнення на користь держави та штрафи за порушення ПДР /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Кількість нових боргів українців за рік зросла на 1,2 млн. У топі – стягнення на користь держави та штрафи за порушення ПДР /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

  • Традиційно найбільшу частку від загальної кількості боргів становлять борги в категорії «Стягнення на користь держави» – 22,3%.Частка боргів по штрафах за порушення ПДР становить 19,6% від загальної кількості боргів, з жовтня 2022-го кількість таких боргів зросла на 8%. 
  • Кількість боргів по комуналці за рік збільшилася на 13%, або на 73 000. Майже три чверті з них з’явилися протягом минулого опалювального сезону.
  • У категорії «Стягнення коштів» (зокрема, борги за кредитами) кількість боргів за рік зросла незначно – на 1,7%.Також несуттєво зросла кількість боргів по аліментах (на 2%).

Контекст

За червень-серпень в українців зʼявилося понад пів мільйона нових боргів, повідомляв Опендатабот. У топі були стягнення на користь держави, штрафи за порушення ПДР та борги за кредитами. За вказаний період кількість боргів українців в Єдиному реєстрі боржників зросла на 7%. Від початку повномасштабної війни до травня 2023 року кількість записів в ЄРБ збільшилася загалом на 8%. За весь 2021 рік приріст складав майже 1,5 млн боргів, або 29%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *