Іноземні інвестори зацікавилися «Укргазбанком» та «Сенс банком» – Мінфін

Українськими державними Укргазбанком та Sense Bank цікавляться іноземні інвестори. Про це на пресконференції 24 січня сказав заступник міністра фінансів Юрій Драганчук, передає кореспондент Forbes.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • «Є зацікавленість іноземних інвесторів двома державними банками. Це – Укргазбанк і Sense Bank. Ми активно готуємо їх до продажу», – зазначив Драганчук. Мінфін буде наймати фінансових радників для цих банків і планує продати їх вже цьогоріч, додав він.
  • Також заступник міністра наголосив, що у держави є стратегія зменшення своєї частки у банківському секторі. 
  • Коментуючи можливість приватизації ПриватБанку, Драганчук зазначив, що поки держава не готова продати цей банк. «ПриватБанк – це той банк, в який готова вкладати гроші держава, і банк, який генерує мільярд доларів доходу державного бюджету», – наголосив він.

Контекст

Держава наразі контролює шість держбанків: від початку державні Ощадбанк й Укрексімбанк, націоналізовані на 100% ПриватБанк і Sense Bank і докапіталізований Укргазбанк. Також нещодавно державі в особі ФДМУ перейшов пакет акцій PINбанку (88,89%), який раніше належав російському бізнесмену Євгену Гінеру.

Укргазбанк у березні 2021 року отримав кредит €30 млн від IFC з можливістю подальшої конвертації в капітал. Наступним кроком для приватизації банку мав стати пошук фінансового радника для банку, однак через війну цей процес зупинився.

20 липня 2023 року НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Sense Bank, який був у власності російських громадян, до яких були застосовані санкції ЄС та низки країн. 

21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Sense Bank. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Sense Bank.

Частка держбанків у активах системи становить 56%, у депозитах населення – 65%. Якщо за нормальних умов значна частка, яку становили держбанки, була проблемою України, то з початком повномасштабної війни це стало, ймовірніше, перевагою. 

В умовах «ідеального шторму» держбанки для вкладників є тихою гаванню (safe heaven), для бізнесу – можливістю отримувати кредитне фінансування.

В економічній теорії держава вважається менш ефективною, ніж приватні власники. За даними досліджень, підприємствам під контролем держави властива нижча продуктивність праці й прибутковість. А показники держбанків корелюють з електоральними циклами. Про те, як правильно провести приватизацію держбанків, читайте у колонці фінансової аналітикині Наталії Задерей.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *