Індекс очікувань ділової активності у лютому зріс. Бізнес пом’якшив негативні оцінки своїх перспектив

У лютому бізнес пом’якшив негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності, , повідомляє Національний банк України. Минулого місяця індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 47,5 з 41,0 у січні.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Негативно повпливали на очікування респондентів такі фактори: високі безпекові ризики, затримка з надходженням зовнішнього фінансування, логістичні проблеми через блокування західного кордону, слабкий інвестиційний попит, значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також сезонне послаблення економічної діяльності
  • Підприємства торгівлі єдині серед опитаних секторів позитивно оцінили свою ділову активність завдяки зниженню інфляційного тиску, збереженню стійкості валютного ринку та сталому споживчому попиту: секторальний індекс у лютому зріс до 50,1 з 38,9 у січні.
  • Підприємства промисловості пом’якшили, проте зберегли песимістичні очікування щодо результатів своєї діяльності, зважаючи на високі безпекові ризики та логістичні проблеми через блокування західного кордону: секторальний індекс становив 48,3, а у січні – 43,7.
  • Підприємства сфери послуг також пом’якшили, але зберегли негативні оцінки з огляду на посилення безпекових ризиків, збільшення витрат на логістику та слабкий попит: секторальний індекс становив 45,3, порівняно з січнем – 40,4.
  •  Підприємства будівництва мали найпесимістичніші очікування, зважаючи на сезонне послаблення економічної активності, слабкий інвестиційний попит та значний дефіцит кваліфікованих кадрів: секторальний індекс становив 43,7 , проти січневого показника у 31,9.
  • Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Керівники підприємств торгівлі очікують на незначне збільшення чисельності працівників, решта опитаних прогнозують нижчі темпи скорочення персоналу, найскладніша ситуація – в секторі будівництва.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 22 лютого 2024 року. В опитуванні взяло участь 448 підприємств. Серед опитаних підприємств 45,3% – компанії промисловості, 28,3% – сфери послуг, 21,7% – торгівлі, 4,7% – будівництва; 33,5% респондентів – великі підприємства, 28,1% – середні, 38,4% – малі.

33,3% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,3% – лише експортні операції, 16,1% – лише імпортні операції, 40,4% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *