Японія має намір виділити $4,5 млрд на відбудову України

Японія готова виділити до $4,5 млрд допомоги Україні для відновлення, повідомив президент Володимир Зеленський. За його словами, також країна надасть додаткову фінансову допомогу в розмірі $1 млрд.

Ключові факти

  • Премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда, який цього року головує у G7, повідомив на саміті «Великої сімки», що Токіо готовий надати близько $4,5 млрд додаткових коштів, щоб допомогти Україні в її зусиллях з відновлення, пише Kyodo.
  • У своїй заяві G7 повідомила, що група «обмежує здатність Росії фінансувати її незаконну війну, роблячи кроки щодо обмеження доходів Росії від енергетики та її видобувних можливостей».
  • «Вдячний Японії та премʼєр-міністру Фуміо Кісіді за рішення надати Україні додаткову допомогу в розмірі $1 млрд, а також за їхню готовність збільшити загальну суму до $4,5 млрд», – написав Зеленський.
  • Президент наголосив, що «це значна підтримка для відновлення України й нашої економіки».

Контекст

Також на саміті лідери країн «Великої сімки» домовились запровадити пряму заборону на імпорт вироблених у РФ алмазів до 1 січня, а з 1 березня ввести обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах, йдеться у спільній заяві G7. Зазначається, що G7 продовжує зусилля щодо скорочення доходів Росії. Зокрема, країни введуть обмеження на імпорт нетехнічних алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у Росії, до 1 січня 2024 року. Після чого будуть подальші поетапні обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах, з 1 березня 2024 року.

Для ефективності цих заходів ті члени «Великої сімки», які є великими імпортерами необроблених алмазів, створять надійний, заснований на відстеженні механізм перевірки та сертифікації необроблених алмазів до 1 вересня 2024 року.

Раніше Японія оголошувала про намір надати €160 млн Україні для підтримки проєктів економічного відновлення. Серед пріоритетів швидкого відновлення: енергетика, житло, критична інфраструктура, гуманітарне розмінування та підтримка бізнесу. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *