Як українці донатили минулого року. Дані від Опендатабот

Протягом минулого року українці задонатили 18,75 млрд грн у три найбільші фонди, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані United 24, «Повернись живим» та Фонду Сергія Притули. Донатів побільшало у другій половині року.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Показник за 2023-ий рік є майже удвічі меншим, ніж у 2022 році, тоді загальна сума донатів сягнула рекордних 34,38 млрд грн. З них більша частина була зібрано за перших півроку – 24 млрд грн, а решту 10,5 млрд грн, люди задонатили вже у другому півріччі.

Українці торік задонатили майже вдвічі менше, ніж на початку вторгнення РФ – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Українці торік задонатили майже вдвічі менше, ніж на початку вторгнення РФ – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

  • За даними Опендатабот, торік United 24 став лідером серед благодійних організацій, фонду залучив 12,07 млрд грн, його частка від занальних зборів становить понад 64%. Пік донатів припав на грудень минулого року – 3,55 млрд грн, це рекордна сума за місяць від початку існування фонду.
  • Фонд «Повернись живим» у грудні зібрав 20% від усіх накопичень за рік – 0,9 млрд грн. Натомість частка фонду від усіх зібраних разом з колегами пожертв становить 24,2% – 4,53 млрд грн.
  • Водночас на Фонд Притули припадає 11,4% від усієї накопиченої суми. Організація зібрала 2,14 млрд грн торік, з яких найбільше надійшло у жовтні – 0,31 млрд грн.

Контекст

Минулого року Україна стала другою країною у світовому рейтингу благодійності, повідомила британська організація CAF. Україна набрала 13 очок із 2022 року, і її порівнюють зі «справжнім альпіністом». У 2022-му Україна посіла у рейтингу 10-те місце. Зазначається, що серед дорослих українців 78% допомагають незнайомцям, 70% – донатять і 37% – волонтерять.

За перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України – UNITED24, «Повернись живим» та Фонду Сергія Притули – надійшло 8,35 млрд грн. Це на 22% менше, ніж протягом другого півріччя 2022-го. За девʼять місяців три найбільших фонди України зібрали 12,5 млрд грн. 

Від початку повномасштабного вторгнення кількість благодійних організацій зросла на 74%, на початок грудня в Україні їх нараховувалося 20 671, повідомляв Опендатабот.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *