Глобальне потепління. Жнива на півдні України можуть розпочатися аномально рано

Аграрії півдня України спостерігають вплив зміни клімату на прискорення термінів вегетації культур. Цьогоріч жнива можуть розпочатися вже наприкінці травня, йдеться у повідомленні агрохолдингу ПАЕК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • На полях ПАЕК пшениця та ячмінь уже викинули колос. Якщо не буде опадів, то до жнив потрібно бути готовими уже наприкінці травня, наголосив власник агрохолдингу, аграрій Юрій Кормишкін.
  • «На півдні Миколаївщини пшениця та ячмінь викинули колос. Це говорить про те, що за сприятливих умов, а це хоча б один дощ на 20–30 мм, жнива розпочнуться в першій декаді червня. У разі відсутності дощів – протягом кількох тижнів. Тобто жнива можуть розпочатись аномально рано – в кінці травня», – зазначив Кормишкін.
  • У цьому сезоні практично всі озимі культури пришвидшили свою вегетацію в середньому на три-чотири тижні, що з точки зору агрономії є вкрай багато, пояснили в агрохолдингу. 
  • Зміна клімату може призвести до глобального перегляду структури посівів у регіоні та плідної роботи з науковою спільнотою щодо виведення нових сортів культур, адаптованих до сучасних кліматичних умов, вважають агрономи компанії ПАЕК.

Аграрії півдня України прогнозують аномально ранні жнива /Фото 1

Поле агрокомпанії ПАЕК.

Контекст

2023 року Україна зібрала 59,8 млн т зернових і зернобобових, а також 21,8 млн т олійних культур, свідчать дані Держстату. Зокрема, врожай пшениці зріс на 4%, до 21,6 млн т. Врожайність була максимальною за всю історію України – 4,64 т/га. Україна зібрала рекордний врожай ріпаку – 4,2 млн т (+26%) з рекордної площі 1,43 млн га (+24%). Ще одним історичним рекордом став урожай сої – 4,74 млн т (+38%), зібраний з рекордної площі 1,83 млн га (+20%).

У 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур сягне близько 74 млн т, з них майже 52,4 млн т зернових та 21,7 млн т олійних, ідеться у прогнозі Мінагрополітики. Тобто очікується зниження врожаю на 9,8% порівняно із минулим роком.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *