Газ взимку буде, навіть якщо транзит припиниться – Чернишов

Україна технічно готова пройти зиму і без транзиту газу через свою територію, який може повністю зупинитися 31 грудня. Про це голова правління НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов заявив на форумі «Енергія бізнесу 2024», організованому редакцією Forbes 9 жовтня в Києві.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • «Нафтогаз» розробив різні сценарії для проходження зими 2024–2025. Один із таких сценаріїв передбачає припинення транзиту природного газу територією України і розподіл природного газу по всій території держави, сказав Чернишов.
  • Підприємства теплокомуненерго, за його словами, мають достатньо газу для проходження зими.
  • У жовтні Україна щодня видобуває 53 млн куб. м газу, з яких 43–44 млн куб. м – частка «Нафтогазу». Цього року компанія збільшила видобуток на 7%.
  • «Нафтогаз» має сім ТЕЦ у різних регіонах країни. Їхню потужність цього року збільшують на 100 МВт. На деяких із ТЕЦ реалізують проєкти децентралізованої генерації на понад 200 МВт, із яких 160 – за підтримки норвезьких партнерів.
  • Усі обʼєкти «Нафтогазу» забезпечені резервним живленням.

Контекст

П’ятирічний контракт на транзит російського газу через територію України до ЄС, укладений між «Нафтогазом» і «Газпромом» в 2019-му, завершується 31 грудня 2024 року. 

Президент, міністр та інші представники української влади неодноразово наголошували, що Україна не укладатиме нових контрактів із Росією, але що робити далі – поки не кажуть. Детальніше про проблему читайте у статті «Україна, ймовірно, продовжить транспортувати газ до ЄС у 2025-му. Чий газ і як може бути організований транзит?».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *