Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав премію «Оскар»

Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримала «Оскар» як найкращий документальний фільм, оголосили на 96-ій церемонії вручення премії. Це перший «Оскар» в історії України.

📝 В день народження Тараса Шевченка даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SHEVCHENKO тільки 9-11 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Оголосили переможців 96-ї премії «Оскар». У категорії «Найкращий документальний фільм» нагороду виборов фільм українського режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».
  • «Це перший «Оскар» в історії України. Це честь для мене. Але, мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, хто скаже: я не хотів знімати цей фільм. Я б хотів мати можливість обміняти цей «Оскар» на те, щоб Росія ніколи не напала на Україну, не окупувала наші міста. Я не можу змінити історію, минуле. Але усі разом ми можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди з Маріуполя та всі, хто віддав життя на війні, ніколи не були забуті», – сказав Чернов, отримуючи нагороду.
  • Стрічка конкурувала з картинами «Бобі Вайн: народний президент» (Bobi Wine: The People’s President), «Вбити тигра» (To Kill a Tiger) і «Вічна памʼять» (The Eternal Memory) та «Чотири доньки» (Four Daughters).   
  • Фільм Чернова показує перші дні російської облоги Маріуполя. Разом із режисером над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. За роботу в Маріуполі всі троє отримали Пулітцерівську премію. Степаненко – учасниця списку Forbes «30 до 30».

Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова /Getty Images

Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримала «Оскар» як найкращий документальний фільм. Фото Getty Images

  • У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок журналістів Accosiated Press з оточеного росіянами міста.

Контекст

В лютому 2024 року стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова перемогла у номінації «Найкращий документальний фільм» премії BAFTA. Отримуючи премію, Чернов заявив, що хоче привернути увагу не до себе, а до подій в Україні. 

В Україні «20 днів у Маріуполі» за чотири дні зібрав касу більш як у 531 000 грн та став найкасовішим документальним фільмом у національному прокаті. Його бокс-офіс становить понад 2 млн грн, а в кінотеатрах фільм подивилися понад 16 000 глядачів.

Завдяки участі у премії «Оскар» зростають бокс-офіс та шанси фільму на експансію. Але на доходах знімальної групи та режисера фільму це не позначиться – вони працювали як журналісти Associated Press і не мають інших фінансових заохочень за роботу над фільмом.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *