«EPAM Україна» не планує переводити співробітників на гіг-контракти

ІТ-компанія «EPAM Україна» не планує переводити співробітників на гіг-контракти через недосконалість законодавства і неможливість бронювання від мобілізації таких спеціалістів. Про це сказав в інтервʼю виданню Speka Степан Мітіш, Head of «EPAM Україна».

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Мітіш наголосив, що «EPAM Україна» з гіг-контрактами наразі не працює, і назвав дві причини.
  • Перша причина – недосконалість законодавчої бази. За його словами, немає повної визначеності щодо видів винагороди, до якої можна застосовувати порогову ставку 5%.
  • За словами Мітіша, друга більш вагома причина – це неможливість бронювання тих спеціалістів, які співпрацюють з компанією за гіг-контрактами.
  • «Зараз ми вичікуємо, поки законодавство не зміниться таким чином, що гіг-контрактерів можна буде бронювати, і ми розвʼяжемо перше питання з недосконалістю податкового законодавства, щоб планувати роботу з гіг-контрактами», – сказав він.
  • Мітіш також відзначив позитивну динаміку переходу спеціалістів на трудові договори. «Ми приєдналися до «Дія.City» понад рік тому, і вже тисячі людей перейшли на трудові відносини з ФОП. Тому динаміка позитивна. А одним із драйверів переходу була можливість бронювати ключових спеціалістів», – зазначив топменеджер «EPAM Україна». 

EPAM Systems

У EPAM Systems до війни в Україні було понад 12 000 спеціалістів. Аутсорсер займав 68-му позицію у рейтингу 100 найбільших приватних компаній України та у 2020 році мав виторг у розмірі близько 10,4 млрд грн. Компанія, заснована білорусом Аркадієм Добкіним, торгується на нью-йоркській біржі NASDAQ та суттєво постраждала після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Внаслідок вторгнення акції EPAM здешевшали майже на 70%. Наразі капіталізація компанії становить близько $14 млрд.

Читати більше Згорнути

Контекст

Спеціальний податковий режим для ІТ-бізнесу «Дія.City» працює в Україні з початку лютого 2022 року. Компанії-резиденти мають платити 5%-й податок на доходи фізосіб, мінімальний ЄСВ, військовий збір 1,5% і на вибір 18%-й податок на прибуток або податок на виведений капітал 9%. Резидентство у «Дія.City» – один із критеріїв для отримання бронювання від мобілізації для ключових співробітників технобізнесу.

Також «Дія.City» передбачає альтернативну форму найму – співпрацю за гіг-контрактами. Гіг-контракти («гіг-економіка» або «економіка виконавців») – форма працевлаштування, коли фахівці працюють на проєктній або тимчасовій основі замість постійної роботи в одній компанії. На відміну від ФОП цей інструмент зберігає переваги гнучкості цивільно-правових відносин, виключає ризик перекваліфікації відносин у трудові та передбачає соціальні гарантії гіг-спеціалісту.

На початок серпня 2023-го третій із найбільших IT-роботодавців України GlobalLogic наразі має 50 спеціалістів на гіг-контрактах. Поступово компанія планує перевести на них усю команду, розповів в інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський.

Процес переходу на гіг-контракти розпочався кілька місяців тому, каже Яворський. «Згідно з вимогами «Дія.City», ми плануємо усіх фахівців компанії залучати як гіг-контракторів. І нових, і діючих», – пояснює він.  

GlobalLogic стала резидентом «Дія.City» 29 жовтня 2022 року. На серпень 2023-го в українській команді компанії – 6500 спеціалістів, із них 1016 людей перебувають за кордоном.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *