Бізнес посилює підтримку Збройних сил та населення – опитування EBA

Наразі 61% компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації (EBA) підтримують своїх співробітників, що перебувають в лавах Збройних сил, а 56% спрямовують фінансову підтримку армії та населенню, свідчать дані щоквартального опитування EВA «Бізнес під час війни». У липні 2022 року 46% підтримували працівників і 34% допомагали фінансово.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • 49% компаній продовжують допомагати Збройним силам та населенню власною продукцією, 26% – постачають послуги, 21% – медикаменти, 18% – засоби захисту/оборони. Обсяги військової та гуманітарної допомоги від бізнесу залишаються незмінними, а подекуди зростають, йдеться в коментарі Асоціації. 
  • Кількість компаній, що працюють у повному обсязі, залишається стабільною та складає 69% компаній Асоціації у третьому кварталі 2023 року. Ще 31% компаній працюють з певними обмеженнями. Серед найбільш поширених обмежень – скорочення географії діяльності, закриття частини представництв, перехід в онлайн режим.
  • Зростає кількість бізнесів, що в повному обсязі виконують свої зобов’язання щодо виплати зарплат. Наразі таких 93%, що більше за показник початку 2023 року (89%) та липня 2023-го (61%). 
  • Водночас скоротилась кількість компаній, що виплачують додаткові кошти, – з 28% рік тому до поточних 12%. Найбільше додаткових коштів компанії виділяли на початку повномасштабного вторгнення (45% у березні 2022 року), щоб підтримати команди в скрутний момент та допомогти з релокацією. 
  • Також зменшується кількість підприємців, що скорочують зарплати співробітникам та звільняють персонал – наразі про це повідомляє тільки 4% респондентів. 
  • Бізнес зберігає фінансову стійкість, зазначають у EBA. Ситуація з резервами кардинально не змінюється протягом 2023 року, йдеться в коментарі. Наразі 43% компаній-учасниць опитування мають фінансову «подушку» на період більше року, 25% – на рік, 20% – на пів року, і 2% – на кілька місяців. Тільки у 6% бізнесів відсутні будь-які фінансові резерви.
  • Для 16% підприємців втрати від війни вже перевищили $10 млн. Інші 35% повідомляють про втрати в діапазоні $1–10 млн, і 38% – про втрати до $1 млн. У 19% компаній залишаються активи на окупованих територіях. Здебільшого це офісні та складські приміщення, філіали, виробничі потужності та обладнання, товарні запаси, автомобілі та спецтехніка.
  • Кількість мобілізованих працівників у членських компаніях асоціації суттєво не змінилась за останні три місяці. Так, наразі у половини компаній (52%) мобілізовано до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних. У 29% кількість мобілізованих сягає 10–20%, у 6% – 20–30%. Майже у половини, а саме у 47% компаній, мобілізовано критичних для роботи підприємства спеціалістів, зокрема інженерів, ІТ-фахівців, спеціалістів з логістики, електриків, механіків, технологів, водіїв.

Контекст

Раніше в НБУ заявили, що в другому кварталі бізнес уперше з початку війни оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку. Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 104,5% порівняно з 91,2% у першому кварталі. Зростання індексу відбулося на тлі відновлення енергосистеми, поступового пожвавлення внутрішнього попиту та зміцнення курсу гривні, зазначили в НБУ.

У липні EBA провела опитування щодо ведення бізнесу в стратегічних регіонах, де зосереджені її регіональні офіси, – Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі. У цих регіонах умови ведення бізнесу компанії переважно оцінюють як складні, і тільки у Львові більшість вважають їх задовільними.

Спільні виклики для більшості регіонів – питання мобілізації, передбачуваності процедури бронювання, відтоку робочої сили за кордон та здійснення закордонних відряджень. 

У більшості регіональних компаній у лавах Збройних сил наразі служать до 20% військовозобов’язаних співробітників, найбільш напруженою ситуація є у західному регіоні, де лише у 4% компаній немає мобілізованих працівників. Під час планування своєї діяльності більшість компаній орієнтуються на закінчення війни у перспективі 1–3 років.

Український малий і середній бізнес (МСБ) вказують на незначне покращення умов для ведення бізнесу, зокрема, МСБ очікує на зростання оборотів. Проте підприємці не бачать перспектив покращення економічної ситуації і ділового середовища в найближчі місяці. Про це свідчить дослідження стану та потреб МСБ в умовах війни, проведене Advanter Group.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *