Декриміналізація порно. У парламенті зареєстровано законопроєкт №9623

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо декриміналізації використання порнографічних матеріалів, що не становлять суспільної небезпеки. 

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи від втручання в приватне життя людини» №9623 зареєстрований у парламенті 18 серпня.
  • Ініціатори законопроєкта – заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк та велика група депутатів із різних фракцій.
  • Текст документа на момент написання новини був відсутній.

Контекст

15 серпня Железняк повідомив, що збирає підписи під законопроєктом, над текстом якого працювала робоча група з правоохоронним комітетом, BRDO та іншими громадськими організаціями «та навіть держорганами». 

Документ пропонує скасувати кримінальну відповідальність за: ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних матеріалів (ст. 301 ККУ); утримання місць розпусти й звідництво (ст. 302 ККУ) (ця стаття не стосується проституції та сутенерства, щодо яких не пропонується жодних змін).

Водночас законопроєкт пропонує залишити кримінальну відповідальність за: одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження; збут порнографії неповнолітнім; виготовлення, розповсюдження і збут екстремальної порнографії; розповсюдження і збут порнографії без згоди особи, яка в ній зображена (revenge-porn, deep-fake), а також виготовлення порнографії без відома особи, яка в ній зображена; втягнення в проституцію, сутенерство, торгівлю людьми.

Попри відсутність суспільної небезпеки, правоохоронні органи та суди України продовжують притягати до кримінальної відповідальності осіб за порнографію, пояснили в BRDO. 

Відкривається більше 1000 справ щороку, зокрема – за контент на onlyfans, з якого сплачуються податки в Україні. Люди можуть бути притягнені до відповідальності за контент своїх мобільних телефонів та приватні переписки, зазначають автори ініціативи.

Автори законодавчої ініціативи навели приклад, коли жінка з Нових Санжарів отримала кримінальний вирок за те, що в приватному листуванні переслала власні відео з мастурбацією. Суд визнав відео продукцією порнографічного характеру та призначив 34 000 грн штрафу, а також конфіскував телефон як знаряддя злочину.

За словами Железняка, законопроєкт дозволить захистити громадян від зловживань правоохоронних органів та притягнення до відповідальності за широкорозповсюджені в приватному житті дії. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *