Експорт зерна. Чехія, Словаччина, Польща та Угорщина пропонують запровадити зворотні застави для трейдерів

Міністри сільського господарства Вишеградської четвірки (Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини) закликали Єврокомісію запровадити зворотні застави для трейдерів, які експортують українське зерно. Про це повідомила пресслужба Міністерства сільського господарства Чехії.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Міністри Вишеградської четвірки 26 вересня обговорили український план дій із забезпечення роботи коридору солідарності з країнами за межами ЄС. На зустрічі також був присутній міністр агрополітики України Микола Сольський.
  • «Ми хочемо запропонувати Єврокомісії запровадити поворотні депозити або інший фінансовий механізм для трейдерів, які імпортують зерно з України», – повідомив чеський міністр Марек Виборний. 
  • За його словами, якщо після завершення торгівлі трейдери зможуть довести, що зерно опинилося в країні, в якій воно перебувало, і пішло з Європи через порти Балтії або Польщі, вони отримають свої гроші назад. 
  • «Ключову роль відіграють торговці, тому що вони визначають, куди йдуть реалізовані товари», – зазначив Виборний.
  • Міністр також вказав на важливість гарантій з боку України щодо того, що експорт українського зерна надходитиме до третіх країн через так звані «коридори солідарності», а не залишиться в Європі.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

У відповідь Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини й Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

19 вересня уряд України схвалив нову процедуру експорту певних видів продукції до окремих держав – членів ЄС. У ній передбачено, що чотири культури (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця), які йдуть у режимі експорту до пʼяти держав, мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

Польська сторона наполягає, що саме вона має надавати відповідні дозволи.

26 вересня міністр агрополітики Микола Сольський повідомив, що Україна розробила процедуру верифікації експорту чотирьох агрокультур відповідно до рішення Єврокомісії та очікує відповідей від країн-сусідів. Поки офіційна відповідь надійшла лише від Румунії.

Напередодні стало відомо, що найближчим часом у СОТ розпочнеться розгляд скарги України проти Польщі, Угорщини та Словаччини щодо ембарго на імпорт українського зерна. Співрозмовники польського агентства PAP вважають, що «відкриття процедури СОТ закриває інші канали діалогу для України у суперечці щодо ембарго на імпорт зерна».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *