€50 млрд для України. Угорщина назвала умову зняття вето на допомогу ЄС

Угорщина погодиться зняти вето на пакет допомоги Україні від ЄС на €50 млрд за умови, що це фінансування переглядатимуть щороку. Про це пише Politico з посиланням на трьох неназваних дипломатів ЄС. 

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Офіційний Будапешт заявив, що розблокує допомогу за умови, що Європейська рада затвердить голосування за її виділення на щорічній основі, кажуть співрозмовники видання.
  • Це дозволить премʼєр-міністру Угорщини Віктору Орбану блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселю за відмову від вето, зазначає видання.
  • Таку пропозицію Угорщина сформулювала на зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС минулого тижня і направила її до Ради ЄС.
  • Згідно з пропозицією Будапешта ЄС щороку надаватиме Україні €12,5 млрд у вигляді грантів і кредитів, що за чотири роки складе запропоновані Єврокомісією €50 млрд, зазначив дипломат, знайомий з ходом перемовин. 
  • Низка європейських дипломатів скептично поставилася до цієї ініціативи. Вони наголошують, що пропозиція Угорщини не забезпечить передбачуваності для України.
  • «Семирічний бюджет ЄС – багаторічна структура. Ми не можемо погоджувати це з року в рік», – зазначив один із дипломатів.
  • Посли країн-членів ЄС планують розглянути питання фінансування України 10 січня.

Контекст

У жовтні 2023 року Європарламент ухвалив резолюцію з підтримкою пропозицій Єврокомісії про перегляд багаторічного бюджету ЄС, який передбачає створення спеціального фонду для допомоги Україні на €50 млрд.

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

За даними FT, ЄС готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Орбана.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *