Дворічне падіння активів кредитних спілок зупинилося – НБУ

Майже дворічне зменшення активів кредитних спілок у другому кварталі 2023 року призупинилося: вони дещо збільшилися, попри скорочення кількості установ, йдеться в Огляді небанківського фінансового сектору за другий квартал 2023 року від НБУ. 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Активи повільно зростали у більшості спілок, проте на кінець кварталу сягнули лише 60% довоєнного рівня, йдеться у звіті. 
  • Нові кредити зросли вдруге поспіль – майже на третину за квартал. Найпомітніше – позики населенню на будівництво, ремонт, реконструкцію нерухомості. Завдяки цьому дещо зріс кредитний портфель ‒ на 5% за квартал. 
  • Проте залишається значною частка кредитів у портфелі, що прострочені більш як на 90 днів, – третина, зазначається в огляді. 
  • За даними НБУ, обсяги фінансування з боку об’єднаних кредитних спілок збільшилися на 12%, а відплив коштів значно уповільнився. Помірна прибутковість забезпечила зростання обсягу нерозподіленого прибутку. 
  • Станом на 1 липня 10 спілок порушували норматив достатності капіталу. Це на три установи менше, ніж у попередньому кварталі, але в п’ять разів більше, ніж торік, зазначили в НБУ.

Контекст  

За перше півріччя було видано 3 884 875 мікрокредитів на суму 18,4 млрд грн, свідчать дані НБУ. За весь минулий рік українці взяли в МФО мікропозик загалом на 23,9 млрд грн. 

Повномасштабна війна скоротила майже втричі ринок мікропозик. До 2022-го він постійно зростав і в піковому 2021-му видав кредитів на понад 65 млрд грн. 2022 році ринок майже зупинився через війну, але з другого півріччя почав оживати. Відновилося й зростання претензій від людей. У січні 2023-го – 581 скарга, в березні – вже 786.

У другому кварталі із Реєстру виключено 82 небанківські фінансові установи ‒ 38 фінансових компаній, вісім лізингодавців, по сім страховиків і ломбардів, а також шість кредитних спілок. 

Як зазначив НБУ, більшість фінустанов відмовились від ліцензій добровільно. 16 фінкомпаній, відповідно до вимог Закону «Про платіжні послуги», також виключено з Реєстру і у статусі платіжних установ включено до Реєстру платіжної інфраструктури. Водночас упродовж кварталу зареєстровано одну фінансову компанію та одного лізингодавця.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *