Дональд Трамп впевнено виграв кокуси в Айові

Дональд Трамп переміг на виборах кандидата в президенти США від Республіканської партії в Айові, пише BBC. Цей штат першим серед інших обирав кандидата, який має представляти республіканців у гонці за пост голови Білого дому, що відбудеться восени цього року.

Ключові факти

  • Виборці, які мають право голосу, спочатку обговорювали кандидатів, а потім писали свого фаворита на аркуші й передавали його голові зборів. Той підраховував голоси й надсилав їх до партійного офісу штату, який підсумовує та публікує результати.
  • За результатами підрахунку понад 90% голосів, Трамп здобуває переконливу перемогу – за нього проголосували понад 50% республіканських виборців штату.
  • Таким чином, він отримає щонайменше 20 делегатів на республіканському національному зʼїзді, де буде обрано кандидата в президенти (штат Айова на ньому представляють 40 делегатів).
  • Колишній посол в ООН Ніккі Хейлі та губернатор Флориди Рон Десантіс зайняли друге та третє місце з результатами 21% та 19% відповідно.
  • Як зазначає FT, перемога Трампа стала найбільшою за часткою голосів у спірних кокусах в Айові, перевершивши 41%, отриманий Джорджем Бушем молодшим у 2000 році. Це продемонструвало постійний контроль Трампа над Республіканською партією, коли виборці підтримали його, попри десятки федеральних кримінальних звинувачень, пише видання.

Контекст

Кокуси в Айові – перший етап внутрішньопартійних виборів Республіканської партії в США. Наступні праймеріз відбудуться в Нью-Гемпширі 23 січня.

Кандидата від республіканців мають визначити до кінця весни та офіційно висунути на зʼїзді партії в липні. Вибори президента США відбудуться 5 листопада 2024 року.

Дональд Трамп обвинувачений у чотирьох кримінальних справах. Початок першого із судових процесів має відбутися 4 березня, але його можуть відкласти через скарги захисту. 

У грудні 2023 року Верховний суд штату Колорадо постановив, що Трамп не має права обіймати посаду президента через його дії, спрямовані на підбурювання до нападу на Капітолій 6 січня

Законодавство США передбачає, що навіть якщо Трампа визнають винним і засудять до тюремного терміну, це не позбавить його права бути обраним.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *