Джамала, творці «20 днів у Маріуполі», Іван Уривський: хто отримав Шевченківську премію-2024

Лауреатами цьогорічної Шевченківської премії стали співачка Джамала, поетка Ярина Чорногуз та творців номінованого на «Оскар» документального фільму «20 днів у Маріуполі». Відповідний указ 9 березня опублікували на сайті президента України Володимира Зеленського. 

📝 В день народження Тараса Шевченка даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SHEVCHENKO тільки 9-10 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У категорії «Музичне мистецтво» цьогоріч два лауреати. Співачка Джамала отримала нагороду за альбом «Qirim». Композиторка Кармелла Цепколенко – за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу та Симфонію № 5.
  • У номінації «Візуальні мистецтва» першість присудили Андрію Єрмоленку за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір».
  • У номінації «Література» лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка став поет Дмитро Лазуткін за книгу «Закладка». У ції же номінації премію отримала поетеса Ярина Чорногуз за книгу поезій «[dasein: оборона присутності]».
  • У категорії «Публіцистика, журналістика» премію отримують Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Василіса Степаненко. Їх нагороджують за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»).
  • Лауреатами категорії «Театральне мистецтво» стали режисер-постановник Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяна Овсійчук та хормейстерка Сусанна Карпенко – за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.
  • Розмір премії Національної премії України імені Тараса Шевченка у 2024 році встановили у розмірі 429 000 грн кожна. Торік ця сума сягала 397 000 грн.

Контекст

Шевченківська премія – найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури, яку вручають в день народження письменника Тараса Шевченка – 9 березня.

У 2024-му Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка прийняв рішення не визначати лауреатів у категоріях «Кіномистецтво» і «Літературо- і мистецтвознавство», хоч для здобуття відзнаки в обох номінаціях були подані твори. Приміром, у «Кіномистецтві» це документальний фільм «ЮКІ» Володимира Мули та повнометражний ігровий фільм Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір».   

У 2023-му серед лауреатів Шевченківської премії були: письменниця Катерина Калитко, режисерка Ірина Цілик, публіцист і письменник Віталій Портніков, музикант Максим Бережнюк, бандурист Тарас Компаніченко, етноспівак Северин Данилейко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *