Державний борг України наблизився до 6 трлн грн

Обсяг сукупного державного боргу України у березні зріс одразу на 434 млрд грн (+8%) до 5,924 трлн грн, свідчать оприлюднені 29 квітня дані Міністерства фінансів.

Ключові факти

  • Стрибок державного боргу вгору відбувся через $9 млрд нових запозичень у березні від ЄС, МВФ та інших зовнішніх джерел.
  • Тепер на зовнішні запозичення припадає 71,6% сукупного державного боргу, що є історичним максимумом і означає суттєвий валютний ризик для державних фінансів. Кожна копійка зміни обмінного курсу долара сьогодні змінює сукупний обсяг державного боргу більш ніж на 1 млрд грн.
  • За оцінками Forbes, відношення державного боргу до ВВП зросло до більш як 90% порівняно із 84,4% на кінець 2023 року.

Державний борг України наблизився до 6 трлн грн /Фото 1

Контекст

Конгрес США ухвалив нову програму підтримки України, яка передбачає перехід із грантового на кредитне фінансування. Відповідно, тепер фінансова допомога від США також збільшуватиме обсяг державного боргу України. За 2022-2023 роки Україна отримала $23 млрд безповоротної фінансової допомоги від США, тобто практично кожен третій долар зовнішнього фінансування під час війни надходив від США у грантовій формі.

Україна наразі входить у активну фазу переговорів із власниками суверенних та квазісуверенних (Укравтодор, Укренерго) єврооблігацій щодо їхньої реструктуризації. Номінальна варість відповідних облігацій перевищує 21 млрд доларів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *