Данія завершила розслідування підриву газопроводів «Північний потік»

Данія припинила розслідування вибухів на трубопроводах «Північний потік» та «Північний потік – 2», які сталися у 2022 році, йдеться у заяві поліції. Таким чином вона стала другою країною, яка закрила розслідування, слідом за Швецією.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • «Розслідування привело до висновку, що мав місце навмисний саботаж газопроводів. Проте, за оцінками, немає достатніх підстав для порушення кримінальної справи в Данії», – йдеться в заяві поліції Копенгагена.
  • Раніше цього місяця Швеція припинила розслідування вибухів, заявивши, що вона не має юрисдикції у цій справі, але передала виявлені докази німецьким слідчим, які ще не опублікували жодних висновків, пише Reuters.
  • Данська поліція заявила, що співпрацювала з відповідними іноземними партнерами і що проведене розслідування було «одночасно складним та всеосяжним».
  • Данська поліція раніше заявляла, що трубопроводи постраждали від потужних вибухів, а шведські слідчі підтвердили, що сліди вибухівки, які були виявлені на обʼєкті, переконливо свідчать про те, що мав місце саботаж.

Контекст

У вересні 2022 року в результаті підриву відбулася розгерметизація двох ниток «Північного потоку» та однієї – «Північного потоку – 2». 

У РФ порушили кримінальну справу за статтею «Акт міжнародного тероризму». Росія звинуватила США, Велику Британію та Україну у вибухах. Україна офіційно відкидала свою можливу причетність до підриву газопроводів.

Спецслужби Швеції дійшли висновку, що інцидент на газопроводах міг бути диверсією. У лютому прокуратура Швеції закрила розслідування підриву газопроводів «Північний потік» та «Північний потік – 2».

Німеччина продовжує розслідування за фактом вибухів. Минулого року Німеччина повідомила Раду Безпеки ООН, що виявила сліди підводної вибухівки на вітрильній яхті, яка, можливо, використовувалася для перевезення, і водолази могли прикріпити вибухівку до трубопроводів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *