Ціни на какао досягли рекордного рівня. Кава та цукор також подорожчали

Ф’ючерси на какао в Нью-Йорку та Лондоні піднялися до рекордних максимумів у понеділок, 18 вересня, повідомляє Nasdaq. Цьому сприяв дефіцит пропозиції після поганих урожаїв у Західній Африці, тоді як ціни на каву та цукор також зросли.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Липневі ціни на какао у Нью-Йорку зросли на 0,1% до $7230 за метричну тонну, перед цим встановивши рекордний максимум – $7735.
  • Липневі ціни на какао в Лондоні зросли на 2,7% до £5921 за метричну тонну після досягнення рекордного рівня £6246.
  • Водночас травневі ціни на каву робуста зросли на 0,9% до $3339 за тонну. Очікується, що врожай арабіки зіткнеться з надлишком пропозиції, тоді як кава робуста відчуватиме дефіцит четвертий рік поспіль у сезоні 2024/25. Травнева ціна на каву арабіка також зросла, зокремаЮ на 0,03% до $1,83 за фунт.
  • Травнева ціна на тростинний цукор (цукор-сирець) зросла на 0,1% до 22,15 центів за фунт. Дилери заявили, що ринок, як і раніше, підтримується побоюваннями, що посуха призведе до скорочення урожаю тростини в регіоні Центр-Південь Бразилії в наступному сезоні 2024/25.
  • Травнева ціна на білий цукор підвищилась на 0,4% до $626 за тонну.

Контекст

У березні світові ціни на какао-боби подолали рекордну позначку в $7000 за тонну, згідно з даними ICE Futures. З початку 2024-го вартість сировини для виробництва шоколаду зросла більш як на 65%.

Причина – четвертий рік поспіль неврожаї в Кот-д’Івуарі та Гані (60% світового виробництва бобів) через аномальні погодні умови – спочатку зливи, а згодом посуха, пише Reuters. Як наслідок – заводи з виробництва какао в цих країнах припинили або скоротили переробку. Це може призвести до стрибка цін на шоколад у світі. Як на цей виклик реагують українські кондитерські фабрики – у матеріалі Forbes Ukraine.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *