Ціни на какао досягли рекордних $10 000. Це призведе до подорожчання шоколаду

Ф’ючерси на какао піднялися вище за безпрецедентну позначку в $10 000 за тонну, продовжуючи історичне ралі, в результаті якого цього року ціни вже зросли вдвічі, це призведе до підвищення вартості шоколаду, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Ринок стрясається через погані врожаї ключових виробників у Західній Африці. Крім побоювань щодо браку фізичних запасів, зростає тиск і на фінансовому ринку.
  • У вівторок фʼючерси в Нью-Йорку підскочили на 4,5%, до $10 080 за тонну – рівень, який здавався немислимим лише кілька місяців тому.
  • В даний час основна увага приділяється майбутньому врожаю в Західній Африці. «Ситуація з поставками в Західній Африці залишається надзвичайно напруженою напередодні збору врожаю наступного тижня», – йдеться у примітці Hightower Report.
  • Інші виробники, такі як Бразилія та Еквадор, прагнуть наростити виробництво, але мине кілька років, перш ніж на нещодавно посаджених какао-деревах зʼявляться боби, що затримує полегшення дефіциту світових поставок. 
  • За прогнозами Міжнародної організації з какао, співвідношення запасів і переробок цього сезону впаде до найнижчого рівня за більш ніж чотири десятиліття, що відображає хитке становище ринку.
  • Акції виробників шоколаду, включаючи Hershey Co., Rocky Mountain Chocolate Factory Inc. та Mondelez International Inc., знизилися.
  • Більш високі витрати на какао знижують прибуток виробників шоколаду, а подорожчання какао також стане поганою новиною для споживачів, якщо компанії продовжать перекладати витрати або продавати продукти меншого розміру або такі, що містять менше шоколаду.

Контекст

У березні світові ціни на какао-боби подолали рекордну позначку в $7000 за тонну, згідно з даними ICE Futures. З початку 2024-го вартість сировини для виробництва шоколаду зросла більш як на 65%.

Причина – четвертий рік поспіль неврожаї в Кот-д’Івуарі та Гані (60% світового виробництва бобів) через аномальні погодні умови – спочатку зливи, а згодом посуха, пише Reuters. Як наслідок – заводи з виробництва какао в цих країнах припинили або скоротили переробку. Це може призвести до стрибка цін на шоколад у світі. Як на цей виклик реагують українські кондитерські фабрики – у матеріалі Forbes Ukraine.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *