Частковий блекаут. На ЗАЕС відбулося знеструмлення на енергоблоці

У вівторок, 14 листопада, на Запорізькій АЕС стався частковий блекаут через некомпетентність окупантів та працівників «Росатома», повідомляє «Енергоатом». Зокрема, відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці, внаслідок чого запустилися дизель-генератори і системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

Ключові факти

  • Ці дані підтверджуються інформацією інспекторів МАГАТЕ, які перебувають на майданчику тимчасово окупованої атомної станції.
  • «Через цілковиту непрофесійність російських окупантів на Запорізькій АЕС постійно відбувається деградація основного обладнання та більшає кількість небезпечних випадків його відмов», – повідомили в «Енергоатомі».

Контекст

Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. Попри це станція до 11 вересня виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

5 жовтня минулого року президент РФ Володимир Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома». Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатома» перевищує 28 млрд грн, оцінювали в компанії.

Від початку окупації Запорізької АЕС там сталося сім повних блекаутів. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *