Британський регулятор перевіряє партнерство Microsoft та OpenAI на ризики для конкуренції

Управління з питань конкуренції та ринків (CMA) Великої Британії вивчає, чи призвело партнерство між Microsoft і OpenAI, включаючи недавні кадрові зміни у розробника ChatGPT, до злиття, і якщо так, то як це вплине на конкуренцію, йдеться в заяві установи.

Ключові факти

  • CMA сьогодні надало сторонам та зацікавленим третім сторонам можливість заздалегідь прокоментувати партнерство між Microsoft і OpenAI.
  • Запрошення до коментарів є першою частиною процесу збирання інформації і передує будь-якому запуску офіційного розслідування.
  • У нещодавньому звіті CMA про ринок ШІ відзначені як можливості, так і ризики для конкуренції та захисту споживачів. Там наголошується на необхідності стійкої конкуренції між розробниками ШІ, яка допоможе забезпечити інновації, зростання та відповідальну практику у всьому секторі, а також необхідність відкритої та ефективної конкуренції.
  • Управління уважно відстежує вплив партнерських відносин та стратегічних угод, які можуть призвести до послаблення конкуренції. 
  • Останнім часом в управлінні OpenAI відбулася низка змін, у деяких з яких брала участь Microsoft. У світлі цих подій CMA зараз запускає обговорення і перевірить, чи призвело партнерство до набуття контролю (тобто коли воно призводить до того, що одна сторона має суттєвий вплив, фактичний контроль чи більше 50% прав голосу над іншою організацією) чи до зміни характеру контролю одного субʼєкта над іншим.

Контекст

Компанія поринула в кризу, коли 17 листопада Альтман та його колега-співзасновник Грег Брокман були витіснені з ради директорів. Повстання співробітників і інвесторів змусило чотирьох членів ради директорів, що залишилися, змінити курс і повернути співзасновників.

У рамках угоди щодо повернення Альтмана і Брокмана з ради директорів вийшли троє директорів, що залишилися: технологічна підприємиця Таша МакКолі, Хелен Тонер з Центру безпеки та нових технологій та Ілля Суцкевер, третій співзасновник OpenAI та головний науковий співробітник компанії.

В результаті з початкової ради директорів, що складається з шести осіб, залишився лише один директор – Адам ДʼАнджело, виконавчий директор служби питань та відповідей Quora.

Microsoft відіграватиме роль спостерігача без права голосу в новій раді директорів компанії OpenAI. Стартап у галузі штучного інтелекту прагне зміцнити своє корпоративне управління після кадрового перевороту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *