Блокада польського кордону. Скільки Україна експортує зерна

У січні експорт української аграрної продукції морським шляхом склав 6,7 млн т, натомість транзитом через територію Польщі – тільки 0,37 млн т. Це – близько 5% від загального обсягу, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури з посиланням на міністра Олександра Кубракова.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • «Заяви польських аграрних асоціацій щодо перенасичення їхнього ринку українським агро – несправедливі», – наголосив міністр.
  • За словами Кубракова, у січні 2023 року Україна експортувала через Польщу 0,37 млн т агропродукції, тоді як у 2022-му цей показник був майже в три рази більшим – 1 млн т на місяць. 
  • «Зі свого боку Україна робить все можливе для того, щоб мінімізувати будь-які можливі економічні втрати польських фермерів, – каже міністр. Блокада грає на руку Росії і вона це використовує, щоб показати нібито наявність конфлікту між Україною і Польщею, додав він. 
  • Українська влада, за його словами, веде діалог з Польщею на всіх рівнях. Напередодні проведені термінові перемовини з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой щодо неприпустимості блокади кордону, зокрема, пасажирського транспорту.

Контекст

Українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему. Про це повідомили Forbes два топчиновники в уряді.

Як саме може відповісти Україна? Конкретики поки немає. Може йтися про обмеження або повну заборону ввезення в Україну польських молочних продуктів і фруктів, уточнює співрозмовник Forbes в українському уряді.

9 лютого польські страйкарі заблокували під’їзний шлях до пункту пропуску «Шегині» на українсько-польському кордоні. 12 лютого вони також почали перешкоджати руху через пункти «Ягодин» і «Рава-Руська». Внаслідок чого на перетин кордону очікували понад тисяча вантажівок. 

Крім цього, акції протесту почали проходити і на ПП «Зосін – Устилуг» та «Долгобичув – Угринів». 

Вранці 19 лютого стало відомо, що найкритичніша ситуація на пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ», де взагалі припинився рух вантажного транспорту – не пропускались гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо. Також через цей пункт пропуску з України не можуть виїхати порожні вантажівки, що слідують за критично необхідними товарами.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *