Блокада кордону. Туск розраховує на нормалізацію відносин з Україною з приходом до влади нового уряду Польщі

Лідер польської платформи «Громадянська коаліція» Дональд Туск оголосив, що провів зустрічі з кандидатами на міністерські посади в новому уряді, який за його словами розвʼязуватиме проблеми, які останнім часом виникли між Варшавою і Києвом, пише «Голос Америки».

Ключові факти

  • Туск сподівається, що нова парламентська коаліція обере його прем’єр-міністром у вівторок, 12 грудня, і після присяги уряду того ж тижня він зможе брати участь у саміті ЄС у Брюсселі, де серед ключових питань буде Україна.
  • Туск розкритикував «прорахунки» чинного уряду Матеуша Моравєцького і заявив, що негайно візьметься за виправлення таких проблем, як блокування вантажних перевезень на кордоні з Україною.
  • За словами Туска, він діятиме в інтересах польських перевізників, але домагатиметься розвʼязання питань так, щоб блокада кордону була припинена.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

27 листопада президент Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького на посаду премʼєр-міністра і прийняв присягу нового складу Ради міністрів після парламентських виборів, які відбулися в Польщі в жовтні. 

Якщо уряд Моравецького протягом двох тижнів не отримає вотум довіри в Сеймі, то наступне право формувати новий уряд належатиме Дональду Туску. Його коаліція має більшість у Сеймі.

29 листопада Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького в бездіяльності в ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Нещодавно видання Politico назвало колишнього прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска переможцем у номінації «Найвпливовіша людина Європи».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *