Бізнес зберігає позитивну оцінку ділової активності попри безпекові ризики та логістичні проблеми – НБУ

Бізнес третій квартал поспіль очікує зростання ділової активності в наступні 12 місяців, хоча й дещо нижчими темпами, повідомляє Національний банк за результатами опитування керівників компаній у четвертому кварталі 2023 року.

Ключові факти

  • Незважаючи на безпекові ризики та логістичні труднощі з перетином кордону, респонденти прогнозували відчутніше зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також були позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. 
  • Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 101,6% порівняно зі 104,5% у третьому кварталі 2023 року. Воєнні дії та їх наслідки залишаються домінуючим чинником, що стримує розвиток підприємств. Також помітно посилився вплив нестачі кваліфікованих працівників. 
  • Бізнес третій квартал поспіль прогнозував зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Зростання очікували підприємства всіх видів економічної діяльності та розмірів за кількістю працівників, а також більшості областей і видів діяльності, крім експортерів.
  • Поліпшення інфляційних очікувань триває п’ятий квартал поспіль, у четвертому кварталі очікувана у найближчі 12 місяців річна інфляція становила 11,3% порівняно з 14,8% у попередньому кварталі. Більша частина респондентів (55,4%) очікують, що обмінний курс гривні в наступні 12 місяців не перевищить 40.00 грн/дол. США. 
  • Поліпшення фінансово-економічного стану очікують підприємства більшості видів економічної діяльності, найоптимістичніші у своїх оцінках – підприємства переробної промисловості та будівництва – баланси відповідей 11,8% та 9,5% відповідно.
  • Учасники опитування залишаються оптимістами у своїх прогнозах щодо обсягів реалізації продукції. Зростання очікують респонденти всіх ВЕД, найбільше – добувної, переробної промисловості, а також торгівлі (баланс відповідей 20%, 15,7% та 14,4% відповідно). 
  • Підприємства, що залучають іноземні інвестиції, посилили очікування щодо збільшення їх обсягів у наступні 12 місяців. Найвищі очікування мали підприємства енерго- та водопостачання (50%), добувної промисловості (44,4%), а також транспорту та зв’язку (25%). 
  • Водночас залишаються негативними прогнози респондентів щодо зміни кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців: баланс відповідей – «мінус» 6,5% (у третьому кварталі – «мінус» 7%).

Контекст

Бізнес в Україні демонструє витривалість у час війни і схильний залишатися в країні: і традиційний бізнес, і стартапи у переважній більшості декларують, що не потребують релокації, йшлося в дослідженні Gradus Research про 12 ключових трендів року, що минув. Бізнес усе більше планує короткостроково – інтервалом на рік вперед або менше, але схильний будувати активні й помірні стратегії розвитку. Зокрема, бізнеси продовжують з оптимізмом дивитися на перспективи зростання і переважно закладають плани активного або помірного розвитку до своїх стратегій.

За даними опитування «Ведення бізнесу в воєнній Україні: річні підсумки та прогнози», у 2023-му 74% компаній – членів Американської торговельної палати в Україні вдалося досягти запланованих фінансових результатів, 24% – не змогли цього зробити. Наступного року 46% опитаних компаній – членів палати сподіваються на зростання доходів, 41% – вважають, що доходи не зміняться, а 13% прогнозують зменшення. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *