Бізнес другий місяць поспіль надав позитивну оцінку своєї діяльності

Бізнес другий місяць поспіль оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку, повідомляє НБУ. У квітні Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52,3 з 52,0 у березні, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів). Для порівняння у квітні минулого року ІОДА становив 51,5.

Ключові факти

  • Позитивним настроям респондентів усіх секторів сприяли оптимістичні прогнози щодо міжнародного фінансування, налагодження логістичних ланцюгів, сезонне пожвавлення бізнесу та збільшення внутрішнього попиту, а також уповільнення темпів інфляції.
  • Водночас стримуючими чинниками залишаються пошкодження енергетичних об’єктів, збільшення витрат на логістику й оплату праці та брак кваліфікованих кадрів.
  • Підприємства будівництва продемонстрували найоптимістичніші очікування щодо економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури, збільшення внутрішнього попиту та сприятливі погодні умови: секторальний індекс у квітні становив 53,4 порівняно з 53,5 у березні. У квітні 2023-го індекс у квітні становив 44,9.
  • Підприємства сфери послуг поліпшили очікування щодо своїх економічних перспектив завдяки сезонному пожвавленню споживчого попиту, розширенню морського коридору та сповільненню темпів інфляції: секторальний індекс зріс до 53,1 у квітні з 50,6 у березні. Минулого року у цьому ж місяці – 48,8.
  • Підприємства торгівлі дещо послабили позитивні оцінки щодо своєї ділової активності, враховуючи негативний вплив від збільшення логістичних витрат через блокування західного кордону: секторальний індекс у квітні становив 51,8 (у березні був 55,1, у квітні 2023-го – 57,6).
  • Підприємства промисловості зберегли позитивні оцінки щодо результатів своєї діяльності на найближчу перспективу завдяки налагодженню логістичних ланцюгів, сталому споживчому попиту та сповільненню інфляції: секторальний індекс у квітні становив 51,7 (у березні – 51,0, у квітні 2023-го –50,5). 
  • Підприємства всіх секторів очікували на подальше здорожчання власної продукції та послуг.
  • Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Представники сфери будівництва очікували незначне збільшення загальної кількості працівників , а респонденти сфери торгівлі погіршили свої оцінки та разом з іншими секторами прогнозували незначне скорочення персоналу.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 21 квітня 2023 року. В опитуванні взяло участь 481 підприємство. Серед опитаних підприємств 46,6% – компанії промисловості, 28,7% – сфери послуг, 20,8% – торгівлі, 4% – будівництва; 33,1% респондентів – великі підприємства, 30,6% – середні, 36,4% – малі.

33,5% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 8,9% – лише експортні операції, 16,4% – лише імпортні операції, 41,2% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

У березні бізнес уперше за останні п’ять місяців оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52,0.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *