Binance сплатить $4,3 млрд, гендиректор Чанпен Чжао йде у відставку для врегулювання справи про відмивання грошей

Binance Holdings Ltd. та її генеральний директор і засновник Чанпен Чжао визнали себе винними у порушенні вимог американського законодавства щодо боротьби з відмиванням грошей у рамках угоди зі США, яка дозволяє криптовалютній біржі продовжувати роботу, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Binance заплатить $4,3 млрд в рамках однієї з найбільших корпоративних угод в історії США. Чжао заплатить штраф у розмірі $50 млн за угодою, яка зобовʼязує її піти з посади генерального директора. 
  • Зазначається, що Чжао, чий власний капітал оцінюється в $23 млрд згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, пішов з посади генерального директора Binance і не може брати участь в управлінні компанією протягом трьох років. Річард Тенг змінить Чжао на посаді генерального директора.
  • У вівторок, 21 листопада, Чжао визнав себе винним у порушенні закону про банківську таємницю у федеральному суді Сіетла. Угода, в якій беруть участь Міністерство юстиції, Міністерство фінансів та Комісія з торгівлі товарними фʼючерсами США, завершує багаторічне розслідування діяльності біржі.
  • Binance, яка визнала, що дозволяла транзакції з ХАМАС та іншими терористичними угрупованнями на платформі, була звинувачена за трьома пунктами, включаючи боротьбу з відмиванням грошей, ведення неліцензійного бізнесу з передачі грошей та порушення санкцій США. Чжао загрожує до 10 років увʼязнення, але очікується, що він отримає не більше 18 місяців за угодою про визнання провини.
  • За даними Міністерства фінансів, порушення Binance включали нездатність запобігати та повідомляти про підозрілі угоди з терористами.
  • Згідно з позовом суду, Binance також дозволила провести на своїй платформі щонайменше 1,1 млн транзакцій на суму понад $898 млн між клієнтами зі США та Ірану.
  • «Binance стала найбільшою у світі біржею криптовалют частково через скоєні нею злочини – тепер вона платить один з найбільших корпоративних штрафів в історії США», – заявив генеральний прокурор Меррік Гарланд.
  • «Binance заплющувала очі на свої юридичні зобовʼязання в гонитві за прибутком», – заявила міністр фінансів США Джанет Єллен. За її словами, дії криптобіржі дозволили «грошам текти у руки терористам, кіберзлочинцям та ґвалтівникам через її платформу».

Контекст

За останні місяці біржа стала обʼєктом низки дій з боку регулюючих органів США, які намагаються контролювати галузь. 5 червня Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) подала до суду на криптобіржу Binance та її голову Чанпена Чжао через порушення правил торгівлі цінними паперами. SEC заявляє, що визнає токен BNB, як і стейблкоїн BUSD, що носить брендинг біржі, цінними паперами. Випуск BUSD заборонено американськими регуляторами ще в лютому.

Комісія також прирівнює до цінних паперів монети Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Cosmos (ATOM), Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Axie Infinity (AXS) та COTI (COTI).

У жовтні ізраїльські правоохоронні органи наказали закрити десятки криптовалютних рахунків та конфіскувати криптовалюти на мільйони доларів, активізуючи зусилля щодо припинення звʼязків між ринками криптовалют і ХАМАС після його нападу на країну. Джерела, які безпосередньо знайомі з примусовими діями Ізраїлю, повідомили Financial Times минулого місяця, що понад 100 акаунтів на Binance – найбільшій у світі криптовалютній біржі – закрито з моменту початку нападу ХАМАС 7 жовтня. Влада також запросила інформацію про 200 додаткових крипто-акаунтів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *