Білі зарплати. Гетманцев назвав помітний тренд 2023 року

Відбілення заробітних плат було одним із помітних трендів у 2023 році. Про це повідомив народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Ключові факти

  • Бізнес «відбілює» зарплати на випередження негативних наслідків, які несуть зарплати в конвертах, зазначив Гетманцев. За його словами, важливою є і розʼяснювальна робота податкової служби з бізнесом щодо цього питання.
  • У першому кварталі 2023 року 31 600 суб’єктів господарювання нарахували та сплатили ПДФО та єдиний соціальний внесок із зарплат менших, ніж середні заробітні плати по регіону, зазначив Гетманцев.
  • А вже у червні–жовтні 2023-го, за його словами, 19 600 суб’єктів господарювання підвищили зарплату, а 3000 субʼєктів господарювання підвищили та досягли рівня середньої зарплати по регіону. «Це дало змогу додатково отримати 2,29 млрд грн ПДФО. При цьому тренд на відбілення зарплат висхідний», – наголосив він.
  • Гетманцев подякував бізнесу за відповідальну позицію і нагадав, що рівень зарплат, вищий ніж середній по галузі, є одним з основних критеріїв, що визначають позитивну податкову історію платника.

Контекст

З 16 червня 2023 року податкова служба відновила позапланові перевірки роботодавців. За свідоме ухилення від оформлення працівників роботодавця можуть притягнути як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. Штраф за одного неоформленого працівника може сягати 200 000 грн. У податковій зазначають, що це перевищує мінімальну зарплату разом зі сплатою усіх податків та ЄСВ терміном у два роки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *