Без корупційної складової на митниці. Комітет Ради погодив законопроєкт про розмитнення авто онлайн

Комітет Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти законопроєкт №10380, який передбачає виключення людського фактору з процесу розмитнення автомобілів, повідомив очільник комітету, депутат Данило Гетманцев.

Ключові факти

  • Законопроєктом передбачається до набуття Україною статусу членства в Євросоюзі запровадити можливість подачі електронної митної декларації засобами порталу «Дія».
  • Це має спростити та прискорити процес митного оформлення легкових автомобілів.

Положеннями проєкту закону пропонується:

  • передбачити можливість подання електронної митної декларації засобами порталу «Дія»;
  • запровадити електронну базу даних для коригування митної вартості транспортних засобів, яка міститиме інформацію про митну вартість нових легкових автомобілів;
  • запровадити механізм коригування митної вартості вживаних легкових автомобілів, який буде застосовуватися у разі, коли задекларована митна вартість вживаного легкового авто, є меншою, ніж вартість легкового автомобіля, ідентичного за маркою, комерційним описом та характеристиками, що міститься в Базі даних.

За словами Гетманцева, впровадження цієї моделі митного оформлення має ліквідувати «можливості маніпулювання з вартістю легкового автомобіля», або ж «корупційну складову на митниці» під час визначення митної вартості легкового авто, від якої розраховуються митні збори.

Контекст

Через розмитнення автівок рівень корупції на митниці становить від $50 млн до $150 млн на рік, пише LIGA.net з посиланням на Мінцифри. Цифровізація здатна усунути людський фактор із процесу й унеможливити корупційні схеми та хабарі на митниці, кажуть у Мінцифри.

Понад 1 млн українців щорічно купують чи продають авто. Після запуску нового сервісу в «Дії» зробити це можна буде в кілька кліків за допомогою QR-коду. Продавець і покупець зможуть сформувати договір у застосунку та підписати його після автоматизованих перевірок Головним сервісним центром.

Влітку стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації готує до запуску в застосунку «Дія» пʼять нових сервісів, зокрема розмитнення та перереєстрацію автомобілів. Президент Володимир Зеленський оголосив про запуск 20 грудня онлайн-послуги купівлі-продажу авто у «Дії».

У січні Рада отримала на розгляд законопроєкт №10380, який передбачає, що весь процес розмитнення авто відбуватиметься онлайн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *