Байден підписав закон про заборону імпорту російського урану

Президент США Джо Байден підписав двопартійний законопроєкт, який забороняє імпорт російського збагаченого урану, йдеться у повідомленні Білого дому. Водночас документ передбачає право компаній продовжувати ввозити його до 2028 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Закон про заборону імпорту російського урану передбачає $2,7 млрд нового фінансування для програм постачання ядерного палива.
  • Документ фактично забороняє імпорт урану з Росії через 90 днів після набуття ним чинності, але дозволяє операторам реакторів продовжувати імпорт до 2028 року, якщо у них немає іншого надійного постачальника.
  • «Цей новий закон відновлює лідерство Америки в ядерному секторі, – заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван. – Це допоможе захистити наш енергетичний сектор для майбутніх поколінь».
  • Сенатор Джон Баррассо заявив минулого тижня в Сенаті, що панування Росії в постачанні урану до США добігає кінця. «Військова машина Путіна втратила одну зі своїх дійних корів», – додав він, пише Axios.

Контекст

США витрачають близько $1 млрд на рік на ядерне паливо з Росії, тому новий закон відрізає ключове джерело доходів РФ.

Конгрес ухвалив рішення заборонити російську нафту, газ і вугілля невдовзі після початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну в лютому 2022 року, але Росія продовжує постачає близько 20% свого збагаченого урану для ядерного палива США.

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі.

За даними Міністерства енергетики США, Росія постачала майже чверть збагаченого урану, що використовується для палива у більш ніж 90 комерційних реакторів, що робить її головним іноземним постачальником. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *